I dalje veliki izazov

Bivša visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove Catherine Ashton istakla je danas da se nadala da će do sada videti zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da je to i dalje veliki izazov za sve - kako da osiguraju da region napreduje na putu ka članstvu.

"Ja sam iz Velike Britanije, koja je izvan EU, tako da ne govorim u ime svoje vlade. Kada gledamo svijet, vidimo rastuće tenzije, porast populizma, konflikt u Ukrajini, haos i krize na Bliskom istoku... Zemlje Zapadnog Balkana jesu na putu ka EU, a pitanje je kako da u kontekstu geopolitičkih tenzija napreduju brže", ukazala je Ashton na panelu "Politička i bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu u kontekstu geopolitičkih promjena u Evropi i svijetu", u okviru konferencije "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani.

Ona je posebno zahvalila specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku na doprinosu koji je pružio u približavanu Zapadnog Balkana ka EU.

"Niko nije pokušao više i uspio više nego ti. Fokusirao si se na pronalaženje rješenja za konkretne probleme. Proveo si mnogo vremena da razgovaraš sa Srbijom i Kosovom na rješavanju problema", primjetila je Ashton.

Upozorila je da uvijek treba razmišljati o budućim generacijama, jer mladi napuštaju Zapadni Balkan.

"Mi želimo da se oni vrate kući, da otvaraju firme, doprinose razvoju privrede. To neće uspjeti ako ne nađemo rješenje za prevazilaženje problema", navela je Ashton.

Ona je izrazila nadu da će se svi za 10 godina baviti se nečim drugim.

"Treba da razmislimo šta ako imamo uspješni napredak na putu ka EU. Prema mom iskustvu, ljudi dođu do liderskog mjesta i plaše se da urade nešto više. Ponekad, kada ste hrabri i uredite nešto to znači gubiti podršku, ali to je neophodno za budućnost zemalja", dodala je Ashton.
 
Izvor: Kosovo Online