Saveznik Rusije

Susret dva predsjednika komentirao i ukrajinski zastupnik Oleksej Gončarenko, koji smatra kako Kijev mora priznati nezavisnost Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u grčkoj prijestolnici Atini kako bi na njega izvršio pritisak da zvanični Kijev ne prizna nezavisnost Kosova, navela je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon.

Napisala je kako je “vrlo vjerovatno da je Vučić dogovorio susret sa Zelenskim kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu: naoružanje za nepriznavanje Kosova“.

“Zaista se nadam kako Zelenski razumije kakav politički rizik donosi takav dogovor: nezavisnost Kosova i stabilnost su također u ukrajinskom interesu“, dodaje njemačka političarka.

Gončarenko za priznanje nezavisnosti Kosova

Njen istup je odgovor na raniju objavu na istoj platformi ukrajinskog zastupnika Oleksija Gončarenka, koji zagovara ukrajinskog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Gončarenko je iznad fotografije predsjednika Srbije i Ukrajine napisao: Zelenski se susreo s predsjednikom Srbije.

“Srbija je saveznik Rusije. Nećemo moći privoliti Srbiju da bude na našoj strani. I to nije zbog toga što smo loši, već što stanovnici Srbije podržavaju Rusiju u nevjerovatnoj većini“, naveo je.

“Da li su nam onda potrebni? Da, naravno. Da li zbog toga trebamo kompromitirati naše principe? Ne. Ukrajina treba priznati nezavisnost Kosova“, zaključio je Gončarenko.