Prosvetari odlaze!

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Rahman Jasharaj upozorio je da može doći do još jednog štrajka prosvetnih radnika ali ovog puta "tihog” zbog razočarenja koje su doživeli jer im Vlada nije ispunila uslove, piše Koha.

Prema riječima Jasharaja to znači nezadovoljstvo Zakonom o platama i gubljenju vremena da se pronađe krivac za sadašnju situaciju.

“Svaki put kada prosvetni radnici nisu bili zadovoljni dolazilo je do 'tihog štrajka' zbog prije svega razočarenja i traženja krivaca za situaciju u kojoj se nalaze. Prosvetni radnici u predškolskim ustanovama i na Univerzitetima su takođe očekivali mnogo više i sada razočarani idu na nastavu, ali nisam siguran da daju sve od sebe, jer razočarani i povređeni ljudi, koji su očekivali nešto drugo a to nisu dobili od Vlade, automatski gube volju za rad i ne da daju 100 odsto sebe, već rade očajnički, a kada je čovjek depresivan, plodovi rada su mnogo manji”, rekao je Jasharaj.

Jasharaj dodaje da veliki problem predstavlja i odlazak nastavnika u inostranstvo jer većina uzima godinu dana neplaćenog odsustva kako bi probali da nađu posao u zemljama EU.

“Dakle, ovo je 'tihi štrajk' koji šteti ne samo sektoru obrazovanja, već i drugim zanimanjima, kao na primjer u policiji i zdravstvu. Kada bi Kurti razgovarao sa ljudima, video bi da je situacija užasno loša, za godinu-dvije ostaćemo bez nastavnog osoblja”, rekao je on.

Ističe da ima bojazan da Kosovo može ostati bez obrazovnog kadra i da to ne mogu nadomestiti stranci.

"Trebaju nam naši ljudi, da rade i žive na Kosovu, jer čak i da imamo milijarde, ne možemo dobiti nastavnike iz Grčke ili Njemačke jer su djeca na Kosovu Albanci i žele nastavnike koji će predavati na albanskom jeziku”, kaže Jasharaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore