Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Organizacija Reporteri bez granica, u Svjetskom indeksu slobode medija, svrstala je Kosovo među problematične zemlje. Međutim, prema indeksu koji je objavljen u utorak, Kosovo bilježi rast u odnosu na prije godinu dana.

U pokazatelju koji obuhvata 180 zemalja, Kosovo zauzima 56. mjesto, što je povećanje od 5 mjesta u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 61., dok je godinu dana ranije bilo na 78. mjestu.

Srbija, u kojoj su prema izvještaju provladini mediji širili rusku propagandu, ove godine je rangirana na 91. mjestu, sa najdubljim padom (za 12 mjesta) u regionu koji obuhvata Evropsku uniju i Balkan, prenosi VoA.

Albanija se nalazi na 96. mjestu, što predstavlja povećanje od 7 mjesta u odnosu na prije godinu dana kada je bila na 103. mjestu. Albanija je 2021. godine bila na 83. mjestu.

Sjeverna Makedonija (38.) i Crna Gora (39.) su u grupi zemalja sa "manje-više dobrim" ili zadovoljavajućim stanjem. Sjeverna Makedonija je zabilježila rast od 19 mjesta u odnosu na prošlu godinu, dok je Crna Gora napredovala za 24 mjesta, prenosi VoA.

Bosna i Hercegovina, koja je rangirana na 64. mjestu, ima rast za tri mjesta u odnosu na prije godinu dana.

Svjetski indeks slobode štampe Reportera bez granica zaključuje da je situacija "veoma loša” u 31 zemlji, "loša" u 42 zemlje, "problematična" u 55 i "dobra” ili "prilično dobra” u 52 zemlje. 

Reporteri bez granica (eng: Reporters Without Borders - RWB), takođe poznata po svom originalnom imenu Reporters Sans Frontières (RSF), internacionalna je neprofitna, nevladina organizacija bazirana u Parizu koja sprovodi političko propagiranje po pitanjima koja se tiču slobode informisanja i slobode štampe.