Ugroženi bezbjednost, sloboda i rad novinara

Prema izvještaju “Reportera bez granica” o slobodi govora i medija za 2021. Kosovo je rangirano osam ljestvica niže nego prethodne godine, čak na 78 mjestu.

Ovim je Kosovo uvršteno u grupu “problematičnih” zemalja po pitanju slobode govora i slobode medija.

Mediji na Kosovu, su podijeljeni po etničkoj liniji. Pristup informacijama je vrlo često ograničen  na jednu etničku i političku grupu, i time su mediji primorani da se fokusiraju na pitanja koja su vezana samo za tu grupu i to iz ugla te etničke zajednice, u ovom slučaju albanske.

Novinari i mediji na Kosovu su izlozeni neprijateljskom ambijentu koji obuhvata fizičke i verbalne napade. Ovakva situacija prati Kosovo ne samo sada, vec godinama unazad. Prilikom mog izvještavanja za Radio Televiziju Kosova 2014. godine bio sam fizički i verbalno napadnut dok sam pokušavao da snimim priču o izgradnji puta u jednoj bošnjackoj sredini. Albanac E.Z. je tada sabotirao snimanje i čak otišao toliko daleko da je pismenim putem tražio od direktora televizije da me otpusti. Od tada, bio sam primoran da cenzurišem samog sebe, a takvoj situaciji je nažalost izložena većina novinara. 

Mediji koji su finansijski slabiji, vrlo su osjetljivi na politički pritisak, te lako podliježu utjecaju različitih političkih stranaka i izvještavaju u njihovu korist.
 
Udruženje novinara Kosova je izrazilo zabrinutost zbog izvještaja Reportera bez granica i ocjenjuje da pad za osam mjesta pokazuje koliko je zapravo Kosovo nazadovalo po pitanju medijske slobode. Ovo udruženje smatra da bi ovaj izvještaj trebao da alarmira državne institucije.

A da podsjetim, ni nakon 20 godina, sudbina novinara nestalih tokom i poslije rata još uvijek nije rasvijetljena, što je također potencirano u izvjestaju Reportera bez granica.