‘Clan del Golfo’

Kolumbijska narko-mafijaška organizacija ‘Clan del Golfo’, čiji je vođa Otoniel uhvaćen krajem oktobra, ima balkansku mafiju kao saveznika, navodi policija u Kolumbiji.

Kolumbijska narko-mafijaška organizacija “Clan del Golfo”, čiji je vođa Otoniel uhvaćen krajem oktobra, ima balkansku mafiju kao saveznika, i to kao jednu od svojih pet glavnih međunarodnih veza, saopćila je policija u Kolumbiji.

“Ova zločinačka organizacija ima pet glavnih saveza za šverc kokaina na različitim geografskim širinama: u Meksiku, u kartelima Jalisco New Generation i Sinaloa, te u Evropi kalabrijsku i sicilijansku mafiju i mreže za trgovinu drogom na Balkanu”, prenosi Radiotelevizija Crne Gore navode iz dokumenta kolumbijske policije kojeg je u srijedu na konferenciji za novinare pročitao direktor kolumbijske policije general Jorge Luis Vargas.

Prebacivanje droge

Vargas je kazao kako je iz Kolumbije i Centralne Amerike droga ubacivana u brodske kontejnere, koji su zatim prebacivani do Nizozemske i Španije, a odatle kopnom na Balkan, prenosi Fena.

Vođa “Clana del Golfo” Dario Antonio Usuga, zvani Otoniel, uhvaćen je 24. oktobra u regiji na sjeverozapadu zemlje i trebao bi uskoro biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Otoniel se smatra za jednog od najopasnijih svjetskih trgovaca narkoticima. Pored toga osumnjičen je i za seksualno iskorištavanje maloljetnika, novačenje maloljetnika u bande i ubistvo policajca.

“Clan del Golfo”, prema podacima kolumbijske policije, broji gotovo 3.500 ljudi.