Ko su najopasnije kriminalne grupe u Evropi? Kako funkcionišu? Kako su organizovani? Sa kojim strukturama sarađuju? Europol je po prvi put analizirao "najopasnije" bande evropskog kontinenta, pokazujući na taj način prilično uznemirujuće dimenzije organiziranog kriminala u Evropi. Bande su prilično profesionalne i djeluju kao međunarodne, fleksibilne, kontrolne, destruktivne organizacije. Europol izaziva zabrinutost.

Izvještaj (04.05.) je omogućen nakon što su sve zemlje članice EU i 17 partnerskih zemalja Europola stavile na raspolaganje svoje podatke.

Prema izvještaju, 821 banda sa 25.000 aktivnih članova djeluje kao opasne mreže unutar EU, a većina tih bandi se fokusira na trgovinu drogom. Prema analizi Europola, svaka druga banda je aktivna u trgovini drogom, ali ima mnogo ilegalnih aktivnosti, od droge do trgovine ljudima i drugih.

Albanske bande fokusirane na drogu

Kriminalne mreže sastavljene od državljana nečlanica EU uglavnom dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kine, Gruzije, Islanda, Nigerije, Srbije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, ističe Europol. Albanske mreže sastavljene uglavnom od članova albanskih bandi uglavnom su fokusirane na tržište kokaina, heroina i kanabisa uglavnom u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji. Izvan EU posluju u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru iu zemlji porijekla, Albaniji.

Europol kao uspjeh u izvještaju navodi uništenje velike albanske narko-bande 25. maja 2023. godine, koja je drogu u kontejnerima donijela u Belgiju. Droga je donošena u Njemačku u automobilima sa sofisticiranim sistemima prikrivanja i distribuirana u Evropi. Albanske bande su organizovane kao porodice sa hijerarhijom, sastavljene uglavnom od albanskih državljana i Albanaca sa dvojnim državljanstvom.

Izvor: topchannel