Uhapšen na prelazu Merdare

Na suđenju Neziru Mehmetaju, koga Srbija tereti za ratni zločin na Kosovu, odbijen je zahtjev advokata da se pritvor njegovom klijentu zamjeni mjerom napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Predsjedavajući sudskog vijeća je na ročištu 26. maja naveo da se nisu promijenile okolnosti u odnosu na trenutak kada je produžen pritvor, kao i da je u toku žalbeni postupak na to rješenje o produženju pritvora.

Nezira Mehmetaja je 4. januara 2020. policija Srbije uhapsila na prelazu Merdare, po potjernici srpskog pravosuđa. On se od tada nalazi u pritvoru u Beogradu.

Mehmetaj je optužen da je kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) učestvovao u ubistvu sedam ljudi i paljenju i pljačkanju kuća u selu Rudice u opštini Klina na centralnom Kosovu.

Na suđenju 26. maja pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu saslušano je i troje svjedoka čiji su članovi porodica stradalih 1999. godine u selu Rudice.

Oni su izjavili da imaju posredna saznanja da je Nezir Mehmetaj bio u grupi pripadnika „OVK“ koja je ubila članove njihovih porodica.

Imena osoba koje su im navodno prenele tu informaciju uglavnom nisu želeli da otkriju, navodeći da strahuju za njihovu bezbjednost.

Ovom sudskom ročištu nije pristupio zaštićeni svjedok pod pseudonimom Atar.

Jedinica za zaštitu svjedoka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije izvjestila je sud da ovaj svjedok nije u režimu zaštite i da ne posjeduju informaciju o prebivalištu ili boravištu tog lica, kao i da su došli do informacija da je na to lice vršen pritisak.

Sljedeće ročište zakazano je za 9. jul.