Pred Višim sudom

Nezir Mehmetaj, koji se od početka prošle godine nalazi u pritvoru u Beogradu pojavio se danas pred beogradskim Višim sudom gdje je negirao sve optužbe za ratne zločine koje mu se stavljaju na teret, prenosi Gazeta express.

"Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu je podiglo optužnicu protiv Mehmetaja zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom juna i jula mjeseca 1999. godine u selu Rudice, opština Klina na Kosovu", rekli su iz Tužilaštva.

Mehmetaj se izjasnio da nje kriv, obrazlažući to činjenicom da na Kosovu nije boravio tokom sukoba 1999. godine.

Mehmetaj rekao je da je rođen u Rudici i da je Kosovo napustio 1987. godine, i otišao u Švicarsku da radi, a da se na Kosovo vratio nakon rata 1999. godine.

"Na Kosovo sam prvi put došao u septembru 1999. godine preko Albanije. Kupio sam automobil u Dursu, uzeo majku, sestre i brata i otišao sa njima u selo Rudice", rekao je Mehmetaj na sudu, dodajući da je njegova porodica u to vrijeme živjela u Albaniji.

Kako je dodao, na Kosovo je otišao da potraži oca koji je uhapšen 1998. godine.

"Na Kosovu sam saznao da je moj otac živ, i to je bilo sredinom oktobra 1999. godine kada su nas o tome obavjestili predstavnici Crvenog krsta. Krajem novembra vratio sam se u Švicarsku supruzi i porodici", dodao je Mehmetaj.

Inače, Mehmetaj je optužen za umješanost u ubistvo sedam ljudi i paljenje i pljačku kuća u Rudicama kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova. Takođe se tereti za učešće u ubistvu pet članova srpske porodice u junu 1999. godine.

Mehmetaj je uhapšen 3. januara 2020. godine na prelazu Merdare i od tada se nalazi u pritvoru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express