Prvo kolo

Održan je žrijeb za Australian Open. Prvi reket svijeta Novak Đoković koji je postavljen za prvog nosioca, svoj susret prvog kola će igrati protiv sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

Nakon neočekivanog rasula u Melbuorneu, održan je žrijeb za prvi Grend Slam u sezoni.

Iako je prvo bio zakazan za pet sati po našem vremenu, najvjerovatnije zbog konferencije premijera Scotta Morrisona, žrijeb je odgođen i počeo je negdje oko 6.20 sati.

Naravno, sve je zanimalo da li će Novak Đoković, koji je ujedno i prvi nosilac, biti u projektovanom žrijebu.

Podsjetimo, Novak Đoković je jedan od rijetkih sportista koji se nije vakcinisao protiv COVID-19 i tako nije stekao uvjet za ulazak u Australiju gdje ovog mjeseca održava prvi Grand Slam sezone.

Srbijanac će u prvom kolu igrati protiv također srbijanskog tenisera Miomira Kecmanovića.

Žrijeb je odlučio da će se Novak Đoković i Rafael Nadal mogu sastati tek u polufinalu Australian Openu ako obojica stignu do tog dijela.

Prema projekciji u četvrtfinalu u Melbourneu, Đokovićev protivnik bi bio Matteo Berettini.

Naš Damir Džumhur večeras iza ponoći igra odlučujući meč kvalifikacija za prvo kolo. Protivnik mu je Argentinac Marco Trungelliti.

Što se tiče Đokovića, portal 9news navodi da postoje tri scenarija.

Prvi je bio da se Đoković povuče (samovoljno ili ne) prije samog žrijeba. Sada je jasno da je ovakav rasplet situacije ostao iza nas.

Drugi je da se Novak se povuče nakon žrijeba, a prije nego što izađe raspored (obično izlazi u nedjelju, dan uoči početka turnira, op. a.) njegovo mjesto u kosturu bi “preuzeo” peti nosilac Rublev kojeg bi zamijenio 17. nosilac Gael Monfils. Na to mjesto Monfilsa u žrijeb bi “uskočio” Aleksandar Bublik, prvi ispod crte nosilaca.

Treći scenarij, ukoliko se povuče nakon izlaska rasporeda, njegovo mjesto bi preuzeo “laki luzer”, igrač koji je poražen u posljednjoj rundi kvalifikacija, a ima najbolji rezultat od svih poraženih igrača.

S ozbirom na to da je prošlo 17 sati po lokalnom vremenu, te da odluka o deportaciji neće biti donesena danas, organizatori su odlučili da Đokovića stave u žrijeb.

Faktor