Poraz od Kameruna

Reprezentacija Komora izgubila je od domaćina Kameruna (2:1) u osmini finala Afričkog kupa nacija, u susretu koji je igrala bez golmana i u kojem je u sedmoj minuti ostala s igračem manje, nakon što je isključen Abdou. Cijelu utakmicu branio je bek Chaker Alhadhur.

Komorima je ovo bio prvi nastup na Afričkom kupu nacija.

Za plasman među osam najboljih reprezentacija Afrike pogađali su Toko Ekambi (29’) i Aboubakar (70’), dok je nadu za Komore vratio M'Changama fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 81. minuti. Komori su ispali, ali njihova priča s ovog takmičenja ostat će nezaboravna, piše Index.hr.

Oni su na Afrički kup nacija stigli kao sedma najjeftinija reprezentacija, s ukupnom vrijednošću ekipe od 12,2 miliona eura. No, grupu su prošli nakon senzacionalne pobjede nad Ganom (3:2), čime su zauzeli mjesto među četiri najbolje trećeplasirane selekcije grupne faze. Poređenja radi, ekipa Gane vrijedila je 127 miliona eura.
  Danas je stigla vijest da će Komori susret protiv velikog favorita Kameruna početi bez golmana. Razlog je u koronavirusu jer je 12 članova ekipe i stručnog stožera bilo pozitivno na testu. Među zaraženima su bili i dvojica golmana i selektor. Prvi golman Salim Ben Boina je povrijeđen, a druga dvojica Ali Ahamada i Moyadh Ousseni moraju u karantin.

Iako su imali toliko problema u sastavu te svakako bili autsajderi, Komori su pružili vrlo dobru izvedbu protiv Kameruna koji do posljednjeg sudijskog zvižduka nije bio siguran u svoj plasman, o čemu svjedoči podatak da su Komori susret završili s više udaraca u okvir gola (sedam naspram šest). Kamerun će u četvrtfinalu igrati protiv Gambije.

Reprezentacija Komora dolazi iz zemlje s manje od 850.000 stanovnika, a prije samo 15 godina počela je igrati kvalifikacije za velika takmičenja. U novembru 2019. godine su ostvarili prvu gostujuću pobjedu u takmičarskoj utakmici kada su pobijedili Togo s 1:0. Spadaju među najsiromašnije zemlje svijeta, o čemu govori i podatak da su na početku pandemije koronavirusa Kini donirali 100 eura.

Portali zbog autorskih prava ne smiju prikazivati golove sa utakmica, a gol Komorija možete pogledati na linku OVDJE.

Autor: Index.hr