SLAVLJE U ABIDJANU

Nogometaši Obale Slonovače postali su prvaci Afrike nakon što su u finalu Afričkog kupa nacija savladali selekciju Nigerije rezultatom 2:1.

Do pobjede i titule prvaka kontinenta je Obala Slonovače stigla nakon preokreta, a iza ove selekcije je zaista potpuno nevjerovatno takmičenje jer su još u grupnoj fazi čelnici nogometnog saveza smijenili selektora Jean-Louis Gasseta jer su mislili da su eliminisani.

Dogodilo se tada čudo i Obala Slonovače je prošla dalje kao trećeplasirana u grupi, selektor je postao Gassetov pomoćnik Emerse Fae, a pod njegovim vodstvom je stigla do trofeja i popela se na krov Afrike.

Vodila je sinoć Nigerija golom Troos-Ekonga iz 38. minute, a u drugom poluvremenu je Obala Slonovače nošena podrškom 60.000 navijača u Abidjanu stigla do preokreta.

Na 1:1 je u 62. minuti poravnao Kessie, dok je konačnih 2:1 postavio Haller devet minuta prije kraja susreta.

Ovo je treći put da Obala Slonovače osvaja kontinentalno prvenstvo, a titulu nije uspio odbraniti Senegal, koji je bio prvak 2021. godine.

Nigerija je, s druge strane, igrala prvo svoje finale od 2013. godine, kada je savladala Burkinu Faso 1:0, no ovaj put je poražena i ostala je na tri titule.

Treće mjesto na ovogodišnjem izdanu Afričkog kupa osvojila je Južnoafrička republika, koja je pobijedila DR Kongo u borbi za bronzanu medalju.