Prahistorijsko kopno koje je prije nekih 8.000 godina spajalo Veliku Britaniju s evropskim kontinentom, a kojeg neki danas nazivaju Atlantidom Sjevernog mora, vjerovatno je nestalo uslijed golemog cunamija, otkrili su britanski istraživači koji su o tome objavili naučni rad u časopisu Ocean Modelling.

Stručnjaci s londonskog Imperial Collegea tvrde da je plimni val bio visok oko pet metara, a nastao je uslijed gigantskog podvodnog odrona u blizini obale današnje Norveške.
Došlo je do urušavanja čak 3.000 kubnih kilometara sedimenta, a voda je doslovno potopila kopnenu masu u današnjem Sjevernom moru, poznatu kao Doggerland.
Da je u to vrijeme nastao cunami, poznato je već otprije, ali dosad niko nije sistemski proučavao vjerojatnost da je taj plimni val stajao iza nestanka Doggerlanda.
'Ko god da je tada tamo živio, nije preživio. To je bila jako velika količina sedimenta, trostruko veća od ukupne količine koju nanesu sve svjetske rijeke unutar godine dana', rekao je jedan od istraživača Jon Hill, navodeći da je Doggerland, prema računalnim modelima, bio na tek nekoliko metara nadmorske visine pa ne čudi njegovo instantno iščeznuće s morske površine.
Dodaje da je mogućnost ponavljanja sličnog odrona s tako kataklizmičnim posljedicama danas minimalna. Hill najavljuje dodatna istraživanja, kojima je cilj utvrditi uticaj cunamija na današnju britansku obalu.
'Poznati su nam arheološki nalazi, jedna ili dvije lokacije u Škotskoj, za koje smo uvjereni da ih je nanio cunami', kaže profesor Martin Bell, šef katedre za arheologiju na Univerzitetu Reading.
Riječ je uglavnom o kostima životinja koje su živjele na Doggerlandu u pradavno doba. Vjeruje se da je to plodno područje bilo iznimno popularno lovište, svojevrsni prahistorijski Edenski vrt.