Albanian Post

S obzirom da vlada Albina Kurtija nije preduzela nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, Francuska je od zemalja članica Savjeta Evrope zatražila da se odloži odluka o članstvu Kosova u toj organizaciji, prenio je Albanian Post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Zato se očekuje da na sutrašnjem sastanku ambasadora zemlja članica Savjeta Evrope, zahtjev Kosova za članstvo u toj organizaciji ne bude uvršten na dnevni red predstojećeg Komiteta ministra.

Albanian Post podsjeća da je kampanja za članstvo Kosova u Savjetu Evrope praćena stalnim poricanjem vlade Albina Kurtija da postoji bilo kakva veza između pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom i članstva u Savjetu Evrope.

Međutim, uprkos političkoj retorici vlade, koja je stalno isticala činjenicu da je Kosovo ispunilo sve uslove neophodne za članstvo  u Savjetu Evrope, čak i prema mišljenju Dore Bakojani, zemlje sa odlučujućim uticajem poput Francuske i Italije odavno su obavjestile Kurtija da je početak značajnih koraka ka primjeni sporazuma o ZSO nepremostiv uslov za članstvo Kosova u SE.

"Uprkos unutrašnjim sukobima u Savjetu Evrope i neslaganjima Kurtijeve vlade sa nekim od zemalja članica, čini se da je proces već ušao u odlučujuću fazu i da posljednje vijesti za Kosovo ne izgledaju nimalo prijatne", navodi albanski portal.

Sutra se u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora zemalja članica, prije zasedanja Komiteta ministara, na kojem se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o Kosovu.

"Tokom ovog perioda, zemlje Kvinte su tražile od Kurtija da napreduje po pitanju ZSO slanjem statuta na razmatranje Ustavnom sudu. Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je danas poslala notu zemljama članicama Savjeta Evrope, tražeći odlaganje odluke o Kosovu. Sutra se očekuje da ambasadori zemalja članica Savjeta Evrope pitanje članstva Kosova ne uvrste na dnevni red majskog sastanka“, navodi Albanian Post.

Iako njemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini da i Njemačka sada zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO da bi dobila članstvo u Savjetu Evrope.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Savjetu Evrope može odložiti do trenutka kada vlada u Prištini dokaže svoju posvećenost formiranju ZSO slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

Ovakav pristup nije podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo, prema kojem pitanje Asocijacije kao dio briselskih pregovora ne treba mešati sa pitanjem članstva u Savjetu Evrope.

Za sada je potpuno nebitno da li su ove pozicije u duhu osnovnih standarda Savjeta Evrope, već je jasno da se očekuje odlaganje odlučke o članstvu Kosova u Savjetu Evrope do trenutka kada vlada bude uputila Ustavnom sudu statut ZSO.

"Uprkos epilogu sutrašnjeg sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije ministarskog sastanka. Jasno je, međutim, da se to neće desiti bez vidljivog napretka ka implementaciji ZSO od strane premijera Albina Kurtija", zaključuje Albanian Post.