PREMA DIJETETIČARIMA

Usred smo zime, što znači da vjerovatno puno slušamo o tome koje bismo vitamine i dodatke trebali uzimati kako bismo ojačali svoj imunološki sistem. To uključuje sve, od cinka do vitamina C i D.

Odgovarajući unos vitamina D povezan je sa zdravim imunološkim sustavom, uravnoteženom energijom i kognitivnim zdravljem.

Budući da je sunčeva svjetlost jedan od najjačih izvora ovog vitamina i jer ga nema previše u hrani, uobičajeno je da ljudi pate od nedostatka tokom zime.

Dijetetičarke Amy Goodson i Lauren Manaker otkrile su koji znakovi ukazuju na manjak vitamina D.

Česte prehlade

Obje dijetetičarke kažu da je vitamin D ključan u pomaganju našem imunološkom sistemu. “On oprema naša tijela da se učinkovito bore protiv virusa i bakterija”, rekla je Manaker za Eat This, Not That. Uobičajeni znak nedostatka je ako se češće razbolijevamo.

“Manjak ovog vitamina može dovesti do oslabljenog imuniteta, što pojedince čini osjetljivijima na infekcije i bolesti”, kaže Goodson.

Promjene raspoloženja ili depresija

Manaker primjećuje da vitamin D igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, a Goodson tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na vezu između niske razine vitamina D i poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju.

“Više zanemaren znak nedostatka vitamina D su promjene raspoloženja, posebno depresija ili osjećaj stalne tuge”, navodi Manaker. Ako osjećamo neki od ovih simptoma, vitamin D bi mogao pomoći.

Međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih možemo imati promjene raspoloženja ili simptome depresije koji nadilaze nedostatak vitamina D. Zato je važno, u slučaju pojave takvih simptoma, potražiti savjet liječnika.

Umor

“Vitamin D je uključen u proizvodnju energije u tijelu”, objasnila je Goodson. Ovo je odvojeno od umora zbog pretrpanog rasporeda ili nedostatka kvalitetnog sna. Manaker kaže da, ako imamo manjak vitamina D, možda ćemo se stalno osjećati umorno ili se boriti da prođemo kroz dan zbog nedostatka energije unatoč dovoljnom odmoru.

Bol u mišićima

Ako osjećamo bolove u mišićima koji nisu povezani s našom rutinom u teretani ili stalnim osjećajem slabosti, to može biti povezano s nedostatkom vitamina D.

“Vitamin D važan je za rad mišića, a neadekvatne razine mogu dovesti do bolova i slabosti mišića”, kaže Goodson.

Negativan utjecaj na zdravlje kostiju

“Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcija, što je neophodno za održavanje jakih i zdravih kostiju”, navela je Goodson. Dakle, nedostatak vitamina D može negativno utjecati na zdravlje naših kostiju te se može manifestirati na nekoliko različitih načina.

Manaker navodi da manjak može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, što nas može učiniti osjetljivijima na prijelome i ozljede.

“Nedostatak vitamina D također može rezultirati bolovima u kostima i leđima, a u teškim slučajevima može čak doprinijeti stanjima poput osteoporoze”, zaključila je Goodson.