PREPORUKA LIJEČNICE

S dolaskom proljeća kod mnogih ljudi javlja se alergija na polen koja može biti vrlo neugodna te može dobrano omesti svakodnevni život.

Najčešći simptomi su iritacija očiju, nosa i grla. Konstantno curenje iz nosa, kihanje, kašalj ili svrbež oko očiju mogu čak remetiti san te zbog toga možete biti potpuno iscrpljeni.

Dr. Helen Wall dala je svoje stručne savjete o tome kako preživjeti napadaj alergije.

1. Pripazite na prozore

Nakon duge, vlažne zime, primamljivo je otvoriti prozore i pustiti svježi zrak na prvi znak proljeća, no dr. Wall tvrdi da to baš i nije dobra ideja.

"Razumno je držati prozore zatvorenima za sve koji imaju alergiju na polen. Ne zaboravite ni svoj automobil. Kada vozite, držite prozore vozila zatvorenima i stavite postavku dovoda zraka na 'recirkulaciju', kako biste koristili samo unutarnji zrak i spriječili ulazak spora polena", rekla je.

2. Pripazite na higijenu

Spore polena koje se prenose zrakom mogu se zakačiti za mnoge stvari pa, ako ste bili vani, pazite da te iritantne čestice drveća, trave ili korova ne donesete doma sa sobom na kosi ili odjeći. Skinite cipele prije ulaska u kuću, ostavite kapute, šešire i torbe u posebnoj prostoriji u kojoj ne boravite previše.

3. Redovno četkajte svoje ljubimce

Kada je riječ o sprječavanju simptoma izazvanih polenom, ne zaboravite na svoje ljubimce. Ako su vaši mačka ili pas lutali u travi ili među lišćem, dobro ih iščetkajte vani, ili neka neko drugi to učini umjesto vas, kako biste eliminirali spore alergena s njihove dlake prije nego što se vrate u vaš dom. Redovito usisavanje, također, može pomoći, a uvijek pazite da operete ruke prije dodirivanja lica ako ste dirali kućnog ljubimca.

4. Koristite sprejeve za nos

Ako drveće koje cvjeta izaziva kihanje, svrbež u grlu i curenje iz nosnica, isprobajte sprej za nos koji se prodaje bez recepta. On može biti od velike pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija, ali moraju se pravilno koristiti kako bi se postigao maksimalan učinak.

5. Stvorite prepreku za polen

Postavljanje fizičke barijere između područja zahvaćenih sezonskim alergijama, poput očiju i nosa, i nadražujućih tvari iz drveća ili trave može ublažiti simptome.

"Nosite masku, sunčane naočale i šešir s velikim obodom kada ste na otvorenom kako biste spriječili alergene polena da ulaze u oči, lice i kosu", preporučuje dr. Wall.