KORISTAN SAVJET

Ako ste nekad vidjeli u trgovinama da vrh banana stoji zamotan i pitali se zašto je tako, odgovor je da bi duže ostale svježe. Upravo ovaj trik vam može pomoći i da kući duže održite svježinu ovog voća.

Kuharica Emma Mason u videu na TikToku pojasnila je šta se dešava kad ovo voće sazrijeva te kako ga duže zadržati svježim.

"Banane proizvode plin etilen, a to nastavljaju raditi i nakon što su ubrane te zbog njega brzo sazrijevaju i mijenjaju boju", kazala je.

Ukoliko zamotate stabljiku odnosno vrh banana sprečavate da se to desi. Banane možete sami zamotati kod kuće, samo uzmite plastičnu foliju i omotajte vrh. Za još bolje rezultate, odvojite banane jednu od druge i zamotajte ih zasebno.

@motherhoodonpurpose How to keep bananas fresh longer! What fruit do you wish lasted longer? #momhacks #over30clubontiktok #sciencefair #justvisiting ♬ original sound - Motherhood On Purpose {Terena}
Također, podijelila je još jedan trik da bi vam ovo voće potrajalo duže. Ako želite da vam banana ostane savršeno zrela još nekoliko dana, premjestite je u frižider.

Niske temperature pomažu usporiti proces sazrijevanja tako da se banana neće pretvoriti u kašu još neko vrijeme. Čak i ako promijeni boju, plod bi još trebao biti dobar. Zelene banane ipak treba ostaviti na radnoj plohi da pravilno sazriju.