KORISNI SAVJETI

Banane smo obično navikli jesti ujutro, za užinu ili u situacijama kada primijetimo da nam je potreban šećer. Riječ je o jednoj od najpopularnijih vrsta voća koja u sebi sadrži vitamin B6, kalij, vlakna i magnezij, no i dosta veliku količinu šećera, zbog čega je nije preporučljivo jesti često.

No, u jednoj pomalo neočekivanoj situaciji banane također mogu biti dobar izbor te pomoći kod problema koji muči veliki broj ljudi - nesanice. Nesanica pripada grupi bolesti nervnog sistema. Karakteriziraju je teškoće prilikom usnivanja, vrlo lagan san i često buđenje tokom noći s poteškoćama ponovnog usnivanja. Nesanicu dijelimo na prolaznu ili kratkoročnu, povremenu te hroničnu, odnosno konstantnu.

Kada nas muči nesanica, često posežemo za raznim pripravcima u nadi da će nam pomoći da brže zaspimo i ne budimo se tokom noći. Pomoći mogu i banane, barem tako tvrdi dr. Alan Mandell, alternativni zdravstveni praktičar, koji kaže da u slučaju nesanice pola sata prije spavanja pojedete bananu.

Naime, banane su pune vitamina B6, koji djeluje tako da aminokiselinu triptofan, važnu za dobar san i raspoloženje, pretvara u serotonin, neurostransmiter koji kontrolira lučenje melatonina u epifizi u mozgu. Hormon melatonin, poznat i kao hormon spavanja, kontrolira naš unutarnji sat i zbog njegovog pojačanog lučenja navečer se osjećamo pospano.

Pojedite jednu bananu pola sata prije odlaska na spavanje kako biste spavali dublje i probudili se osvježeni, savjetuje dr. Alan Mandell.

Izvor: Coolstyle