KLIMATSKE PROMJENE

Multimilijarder Bill Gates je u podcastu "Unconfuse me" ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni utjecaj mesa na okoliš te je tom prilikom izjavio da vjeruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva.

O utjecaju poljoprivrede na okoliš razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Thompsonom, poznatim kao Questlove, koji je također investirao u nekoliko startupa za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama. Među tim startupima su kompanije Impossible i NotCo.

Questlove je Gatesu kazao da Impossible proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami. Questlove je istakao da ga je osvojilo to što biljna hrana ima okus pravog mesa.

Utjecaj poljoprivrede na klimatske promjene


Poljoprivredom se stvara 24 posto od ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i gnojiva.

Najviše stakleničkih plinova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnoj razini oslobađa se 50 kilograma stakleničkih plinova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: "Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte".

U knjizi iz 2021. "Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)" je napisao da će učinkovita borba protiv klimatskih promjena značiti podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će okus ovog mesa biti sve bolji.

Kako Gates podržava uzgoj biljne govedine


Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu jesti stvarno meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje od pravog mesa. Zato kroz svoju fondaciju podržava startupe za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa, prenosi Euronews.