Američki kutak” (American Corner) u Prizrenu, koji djeluje u okviru Doma kulture “Xhemajli Berisha”, je savremena multimedijalna biblioteka.

Nastao je kao rezultat međusobne saradnje opštine Prizren i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini a u sklopu njegovih prostorija nalaze se moderna biblioteka sa naslovima na engleskom jeziku, sala za učenje engleskog jezika i historije SAD-a i sala sa  kompjuterima.

Kutak je kulturno-edukativnog tipa sa ciljem da posetioci dobiju uvid u američko društvo, obrazovanje i razne druge aspekte američkog života. Biblioteka poseduje nekoliko stotina knjiga različitog žanra a članovi mogu pozajmljivati knjige, usavršavati engleski jezik, čitati dnevne novine, a na raspolaganju im je i veliki broj korisnih časopisa.

U ovom kulturnom centru se svakodnevno organizuju razne aktivnosti, počevši od učenja engleskog jezika, prikazivanja  filmova na razne teme, kao i predavanja mnogih uglednih profesora i gostiju. U sklopu centra djeluje i veliki broj volontera koji promovišu rad ove institucije i nesebično pomažu u mnogim aktivnostima.

Povod za naš razgovor sa Meritom Dakaj, službenicom ovog kulturnog centra je sutrašnje gostovanje dva ugledna profesora Elise Charron i Mata Albertollea iz SAD, sa Univerziteta bilogije i biohemije iz San Franciska. Oni će studentima održati predavanje na temu “Biohemija i molekularna biologija”.

Merita Dakaj kaže da je centar veoma popularan u Prizrenu, naročito među učenicima i  studentima koje interesuje engleski jezik, američka historija i kultura.

“Naše aktivnosti se svode na to da svakoga dana, sem nedjelje, našim posjetiocima nudimo mnoge aktivnosti, poput učenja engleskog jezika, učenja na kompjuteru, a četvrtkom organizujemo “Noć filma”. Na taj način prezentiramo običaje, historiju i  kulturu američkog naroda. Jedna od značajnijiih aktivnosti nas očekuju u ponedjeljak, kada će u našim prostorijama predavanje održati dva ugledna i svjetski poznata profesora sa Univerzitetu u San Francisku. Oni ce sutra od 14 časova i 30 minuta našim studentima iz regiona Prizrena ali i onim studentima koji će doći iz drugih gradova na Kosovu odrzati jednočasovno predavanje interaktivnog tipa o njihovim istraživanjima i  aktivnostima na Univerzitetu u Kaliforniji – svjetski poznate obrazovna institucije koja promoviše zdravstvo u čitavom svijetu  preko modernog biomedicinskog istraživanja” istakla je Merita Dakaj.

Predavanju mogu prisustvovati i svi zainteresirani građani kojima je ova tema zanimljiva i koji razumiju engleski jezik.

Sve dodatne informacije o radu i  aktivnostima "Američkog kutka" u Prizrenu mozete naći na web prezentaciji centra: www.prizren-americancorners.net