Ne postoji strategija

Da bi Prizren bio glavni grad kulture na Kosovu potrebne su veće investicije. Nedovoljno ulaganje u kulturu je znači da ne postoji strategija, rekao je jedan od panelista debate koja je organizaciji NVO ”Ec ma ndryshe” na temu “Lokalna politika kulture Prizrena” održana danas u Prizrenu.

Debati su prisustvovali mnoge javne i političke ličnosti grada, aktivisti NVO-sektora, predstavnici međunarodnih organizacija, pripadnici Policije Kosova i aktivisti mnogih političkih stranaka.
Panelisti su bili Valon Gjabali iz organizacije ”EC ma ndryshe”, Aliriza Arenliu, ispred Dokufesta, a ispred opštinskih struktura vlasti Ruždi Redža, potpredsjednik opštine, Samir Hoxha, direktor Direktorijata za turizam i ekonomski razvoj  i Almir Saiti, direktor Direktorijata za kulturu, omladinu i sport. 
Prije nego se došlo do diskusije prisutnih, prikazan je dokumentarni film u režiji aktivista organizatora debate, gdje se, između ostalog, slikovito ističe nesposobnost određenih struktura vlasti opštine koja nije rješila mnoga socijalna pitanja a posebno pitanje kulturnih aktivnosti, naročito tokom ljetnjih mjeseci kada se održava smotra dokumentarniog filma Dokufesta ili različitih muzičkih Festivala, gdje se organizatori tih dješavanja snalaze kako znaju i umiju. U tom dokumentarcu pojavljuju se mnoge poznate političke i javne ličnosti grada koji komentarišu aktuelnu situaciju na polju kulturnih djelatnosti u gradu, ali se takođe pojavljuju i obični građani  kao i učenici mnogih osnovnih i srednjih škola ali i eksperti koji su se bavili kulturnim djelatnostima a sada su u penziji.
Nakon filma diskutanti su, svako iz svog ugla, prokomentarisali ovaj dokumentarni film u smislu da  su opštinski funkcioneri iznijeli svoja gledišta na sve aktivnosti tokom zadnjih par godina dok su ostali govorili suprotno. Pojašnjenje je dao u svom iscrpnom izvještaju predstavnik Dokufesta Aliriza Arenliu koji je predočio prednosti ovakvih debata te sve one pozitivne strane kulturnih dešavanja našeg grada tokom ljetnjih mjeseci gdje se, po njemu, navodi da “grad Prizren i njegovi funkcioneri ne rade dovoljno na polju kulture te da Prizren nije glavni grad Kosova u kulturi kao što se u javnosti ističe”. On kaže da je to više percepcija nego realnost jer da bi  Prizren bio glavni grad kulture na Kosovu on bi trebao imati kvalitetnije investicije.
“Nedovoljno se ulaže na polju kulture u jedan grad koji je poznat po mnogim kulturno-historijskim spomenicima i po kojima  je poznat širom svijeta. Recimo da je nedovoljno ulaganje u kulturu jedan od znakova da ne postoji strategija jer kad bi imali neki plan rada i odgovornosti prilikom kulturnih dešavanja onda bi se upravljali prema tim planovima. Ovako mi rizikujemo da imamo iste stvari koje nam se ponavljaju svake godine i da nemamo kulturnih aktivnosti koje će trajati 365 dana jer mi ne možemo nikoga prevariti u smislu da je kultura u Prizrenu vezana za ljetnja kulturna dešavanja te da nemamo programe koji bi bili dnevni. Recimo da su aktivisti iz civilnog sektora oni koji proizvode kullturne aktivnosti u gradu gdje, kako smo iznijeli, u gradu nemate gradski teatar, nemate bioskop i još puno toga. To je ono što navodim da nemamo neku plansku strategiju gdje bi bi imali zajedničku strategiju i planove kako civilni sektor tako i lokalne vlasti. No sve u svemu, ja sam veliki optimista jer mnoga naša istraživanja daju podatke svakom građaninu da je Prizren grad kulture te da se moraju i lokalne političke vlasti što više okrenuti i raditi po tom pitanju”, rekao je Arenliju.
Sa druge strane, od mnogih opštinskih struktura vlasti koji su diskutovali na tu temu, počevši od pomenutih potpredjednika opštine Ruždije Redže, Samira Hoxhe kao i Almira Saitija koji je, iznio svoje mišljenje braneći vladajuću strukturu u opštini te navodeći da “prikazani dokumentarni film ne daje pravu sliku na terenu jer se ne navodi i ono pozitivno što je opština i njene strukture uradile u posljednjih par godina, navodeći primjer ruralnih oblasti u regionu Prizrena gdje su se izgradili mnogi kulturno-sportski objekati“.
Saiti kaže da su ovakve inicijative, koje dolaze od strane nevladinog sektora (NVO) i koje pokušavaju promjeniti stanje stvari u našem gradu nabolje u smislu i pomoći opštinskim institucijama veoma dobre.
“No u prikazanom filmu se stanje na polju kulture u našoj opštini prikazuje kao alarmantno tj. da se ne utiče toliko na razvoj kulture u našem gradu. Jednostavno iznijete su mnoge negativnosti koje se tiču razvoja u kulturnim djelatnostima u našem gradu. Međutim, ako budemo realni i pogledamo unazad naše opštinske aktivnosti u posljednjih par godina u smislu koliko smo svi mi uradili na polju razvoja kulture našega grada tu moramo biti i optimisti te organizatori moraju gledati malo optimističnije na poboljšanje kulturnih aktivnosti našega grada i na neki način biti mnogo realniji u svojim izlaganjima. Prvo i osnovno, oni nisu napomenuli da je u našem gradu u posljednjih godinu dana izgrađen jedan od najmodernijih kulturnih centara ne samo na Kosovu već i u regionu. To je Kompleks Evropa koji je vrlo bitan za sve nas jer su u njemu uglavnom skoncentrisane sve organizacije koje se bave kulturom, gdje smo mi zvanično predali njima te prostorije kako bi oni nesmetano radili na polju kulture. Takođe smo primjetili na ovoj debati  da se mnogi od prisutnih žale na mnoga pitanja od važnosti za kulturu grada poput konstatacije da nemamo bioskopsku salu međutim oni nisu mnogo upoznati sa time jer u sklopu pomenutog Kompleksa Evropa mi imamo modernu kino-salu koji je predat aktivistima koji rade oko Dokufesta na korišćenje. Mi smo, što se tiče naše strane, ispunili sva svoja obećanja a što se ne emituju filmovi u tom Kompleksu mi zaista nismo krivi. Ako ste primjetili, na ovoj debati  su bili prisutni oni građana čije se aktivnosti svode na uži centar grada a nije bilo mještana ali i aktivista onih NVO iz mnogih okolnih sela u regionu Prizrena, gdje se do skora nisu mogli ni zamisliti ali ni održavati mnoga kulturno-sportska dešavanja jer nisu postojali uslovi”, rekao je Almir Saiti.
Na kraju debate prisutnima su podjeljene studije s ranijih  debata i panel diskusija i CD izdanje s panoramom starih kulturno-historijskih spomenika grada Prizrena.
Debatu  je podržala Švicarska kancelarija za saradnju na Kosovu (SCO-K) i Kancelarija pri menadžiranju Kosovske Fondacije za civilno društvo (KCSF).