U prostorijama starog turskog Hamama u Prizrenu sinoć je otvorena izložba slika slikara Fehmi Hoxhe.

Izložbu, koja će biti postavljena u narednih desetak dana, organizovalo je Ministarstvo za evropske integracije Vlade Kosova a povodom 9. maja – Dana Evrope.
Mr. Fehmi Hoxha - Feho je rođen je 1962. godine u Orahovcu. Fakultet umjetnosti je završio 1985. godine, a od prošle godine je magistar grafičkog dizajna. Savjetnik je u Ministarstvu za evropske integracije.
Otvaranju izložba je prisustvovao veliki broj posjetioca što govori  da u ovom starom gradu postoji snažna i nezavisna  umjetnička scena koja je čvrsto povezana sa okolnim gradovima.
U uvodnom dijelu svečane ceremonije otvaranja izložbe Bekim Murati, službenik Ministarstva za evropske integracije, je istakao veoma veliki značaj ovakvih druženja te posebno pozdravio akademike, slikare i profesore iz Tetova i Tirane koji su ovim povodom došli u Prizren kako bi prisustvovali otvaranja samostalne izložbe svog kolege i prijatelja Hoxhe. 
Skupu se posebno obratio dr Refik Šaćiri zamjenik Ministra za evropske integracije u Vladi Kosova i jedan od organizatora izložbe slika koji je, između ostalog, istakao “da slike  same za sebe govore o umjetničkoj razini autora i njegov pogled na svijet“.
Fehmi Hoxha - Feho
Fehmi Hoxha je u izjavi za naš portal izrazio zadovoljstvo što svoje slike izlaže u, kako je rekao, jednom hramu kulture u vašem gradu gdje su idealni uslovi.
“Prije par godina ovdje na ovom istom mjestu posjetio izložbu profesora Budima Berishe i od tada razmišljao o danu kada ću ja uraditi nešto slično. Eto želja mi se večeras ispunila i jako mi je drago zbog toga jer je Prizren poznat širom svijeta po svojim kulturno-historijskim spomenicima a posebno po svojoj kulturi i multietničnosti“. 
Savjetnik ministarstva i umjetnik u šali kaže da se u slobodno vrijeme bavi politikom a da mu je slikarstvo posao.
“Meni je veoma drago i bitno da su, između ostalih, ljudi iz moje branše ovdje večeras - profesori Fakulteta umjetnosti u Prištini, Fakulteta umjetnosti u Tirani i Tetovou, kao i ljubitelji umjetnosti koji vole i prate moj rad. Takođe bi mi bilo veoma drago da vaši sugrađani, Prizrenci posjete ovu izložbu koja je od 20. aprila bila izložena u Ferizaju, a nakon Prizrena moje slike će se naći na repertoaru gradskog muzeja u Berlinu, u Njemačkoj“, istakao je Fehmi Hoxha-Feho, akademski slikar iz Orahovca.
Na kraju svečanog dijela ceremonije otvaranja izložbe priređen je skroman koktel.
Ovu samostalnu izložbu slika Fehmi Hohxe finansijski je podržalo Ministarstvo za evropske integracije i Direktorijat za kulturu, omladinu i sport grada Prizrena.