Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Prizrenu (YETKM) uspješno provodi kulturne aktivnosti, te je u okviru njih otvorio izložbu fotografija s Kosova. Profesor na fotografskom kursu doc. dr. Yilmaz Gur, na otvorenju izložbe, rekao je da je cilj izložbe "da se Kosovari potsjete na istoriju i ljepote svoje zemlje, te da se što bolje predstave ljepote koje Kosovo posjeduje".

Doc. dc. Yilmaz Gur nadgledao je fotografisanje tokom ovog kursa. Fotografije su stvarane u različitim regijama Kosova, gdje su slikana naslijeđa osmanlijske istorije, tradicionalni život, te elementi mjesta i kulture.

"Veoma nam je drago što smo uspjeli da damo svoj doprinos u upoznavanju svih bogatstava kulture i umjetnosti koje Kosovo nudi", rekao je Gur.

Izložbu su otvorili zamjenik gradonačelnika Prizrena Ruzhdi Rexha i predstavnik Turske uprave na Kosovu pukovnik Ahmet Celik.

U svom uvodnom govoru, Ruzhdi Rexha zahvalio se YETKM-u za njihov doprinos kulturi i umjetnosti Kosova, kao i za pomoć i podršku koju pružaju mladima.

Direktor YETKM-a doc. dr. Ismet Biner kazao je da centar ne razdvaja jezik, vjeru i etničkku pripadnost, te da svoje usluge svima jednako stavlja na raspolaganje.

Pukovnik Ahmet Celik istakao je izuzetnu talentovanost i sposobnost fotografa da dočaraju sve prirodne ljepote koje Kosovo posjeduje.

Polaznicima kursa dodijeljeni su i certifikati, a nakon te ceremonije upriličena je i projekcija sladova sa fotografijama.

Izložba fotografija polaznika ovog kursa biće postavljena do 12. avgusta u prizrenskom YETKM-u.

Izvor: AA