Juče je u Pizrenu počeo 11.  po redu Dokufest - festival kratkometražnog dokumentarnog filma koji postaje zaštitni znak ovog grada. U narednih osam dana na sedam lokacija u gradu biće prikazano više od 160 dokumentaraca.

Trenutno je Prizren prepun gostiju sa svih strana tako da bi mu slobodno mogli pozavideti i neke svjetske turističke destinacije s obzirom da se ulicama grada, po restoranima i popularnim kafićima mogu čuti razni svjetski jezici.

Poslije ponoći u okviru festivala organizuju se muzičke večeri, gdje na šetalištu Maraš nastupaju mladi bendovi sa Kosova i iz regiona.
 
Sinoć je na otvaranju muzičkog djela festivala nastupio rack band iz Sarajeva “Emir & Frozen Camels”, koji svojim nastupima potvrđuje da su jedan od najzanimljivijih bh. bendova kada su u pitanju svirke uživo i uopšte da su jedan od najboljih muzičkih sastava koje BiH ima.

{gallery}galerije/efc{/gallery}

Sudeći po sinoćnoj odličnoj atmosferi, Sarajlije su zadovoljile ukuse i mladih Prizrenaca i svih onih koji su u posjeti našem gradu.

O utiscima o Prizrenu i Prizrencima razgovarali smo prije nastupa sa frontmenom grupe Emirom Bukovicom.

- Prvi put smo na Kosovu na poziv organizatora “Dokufesta” i vjerujte da smo oduševljeni gostoprimstvom i ponašanjem vaše “raje” koja nas je prihvatila kao najrođenije. Mi smo relativno mlada rock-grupa mada trebam reći veoma poznata i popularna na prostorima Balkana. Sretni smo što ćemo večeras pjevati pjesme sa naša dosadašnja tri albuma.

Bend je osnovan 1998 godine na Floridi gdje su  prvu postavu  sačinjavali Amerikanci i jedini ja sa ovih prostora, čak nam je basista bio i nekadašnji član svjetski poznate grupe AC/DC te nakon izdavanja prvog albuma za Dalas Records ja sam se vratio na Balkan te napravio domaću postavu koja broji pet članova i koja će se predstaviti noćas svima vama. Mogu se pohvaliti da je zadnji album proglašen za najbolji rock album na Balkanu te imamo najbolju  rock pjesmu proglašenu prošle godine “Sarajevo-Njujork-Roma”.

- Svirali smo na mnogim muzickim festivalim poput Exita ili Beer festu te smo tako stekli veliku popularnost. Ljetnja turneja naše rock-grupe je već  počela. Prije par dana svirali smo u Hrvatskoj, tačnije u Slavonskom Brodu, večeras smo u Prizrenu a već sutra se vraćamo za Sarajevo. Naredne nedjelje nas očekuje Internacionalni festival u Gorazdu, pa dolazi Dubrovnik pa Drvar i mnogi drugi gradovi u bivsoj Jugi. Kada već pomenuh Drvar interesantam je naziv ovogodisnjeg muzičkog festivala gdje ce nastupiti poznati rock i pop sastavi a naziv je “Desant na Drvar”(smjeh). Biće to promocija našeg posljednjeg albuma koji se zove “No Paasaran”.

- Grad je prelijep i liči nam na Sarajevo i praktično smo tokom dana uživali šetajući Šadrvanom koji nam mnogo liči na Baščaršiju. Ljudi preljubazni te ih ovim putem selamim a filmski festival je jedna oaza pozitivnih i lijepih lica iz čitave Evrope tako da smo stvarno sretni u vašem gradu te se nadamo  ponovnom pozivu”, kaže Emir.

Treba istači da je EFC bend pobjedom na MTV takmičenju „Catch The Frequency“ predstavljao region na uglednom “FM 4 Frequency”  festivalu u Salzburgu (Austrija), na kojem je svirao u društvu "Nine Inch Nails", "Tool", "Snow Patrol", ”Interpol”... i drugih svjetski poznatnih izvođača.

Večeras na Marašu nastupa poznati bend “Bernays” iz Makedonije koji svira punk muziku, pa onda naredno veče nastupa rep grupa “NR” iz Prištine, a u utorak uveče nastupa “Roma Music”. Treba još pomenuti za petak najavljeni nastup poznate pjevačice iz Albanije Ede Zara i njenog benda koji sviraju etno-džez te pop-soul muziku.