U kulturnom centru "Yunus Emre" u Prizrenu instrumentalni trio iz Turske petak naveče je održao koncert klasične muzike iz doba Osmanlija na tradicionalnim starim instrumentima.

Nastupili su Ahmet Şahin, Özer Özel i Aslıhan Özel koji su na tradicionalnim instrumentima kamence (vrsta violine), ney (vrsta frule) i tanbur (vrsta tamburice) izveli stare melodije iz perioda Osmanlija.

Koncertu su pored velikog broja građana Prizrena prisustvovali i zastupnici u Parlamentu Kosova Fikrim Damka i Mufera Shinik, dogradonačelnik Ruzhdi Rexha, te mnogi gosti iz opštine Mamuša i iz republike Turske.

Ovaj sastav, koji broji 10 članova, održao je puno koncerata širom svijeta i učestvovao na raznim muzičkim festivalima.

Ahmed Şahin, vođa muzičkog sastava za naš portal kaže da osjeća veliku bliskost u duhovnom i kulturnom smislu sa svma onima koji žive na balkanskim prostorima.

"Prvi put sam u vašem prelijepom gradu i puno me podsjeća na, po meni, najljepši grad na Balkanu, Sarajevo.
Danas smo prošetali Šadrvanom i stekli smo utisak da se nalazimo u našem Istanbulu.

Na njega je, kako kaže, to što je završio medresu najviše uticalo da se bavi ovom vrstom muzike.

"Radim sa saradnicima koji su vrhunski muzičari i profesori muzike na jednom Univerzitetu u Turskoj. Naš muzički sastav broji deset članova i svi sviraju na različitim instrumentima. Mi sviramo jednu vrstu klasične muzike iz doba Osmanlija, znači radi se o klasičnoj turskoj muzici islama”, rekao je Şahin i dodao da mu je drago kada vidi koliko se ljudi sa balkanskih prostora razumeju i vole ovakvu vrstu muzike.

Vinetu Ganić