Važan dan i za Kosovo

Hiljmnijeta Apuk, Bošnjakinja iz Mitrovice i predsjednica NVO 'Mali ljudi Kosova', dobitnica je nagrade UN-a za ljudska prava, potvrdila je ona za program na bosanskom jeziku Radio Kosova.

Apukova je jedna od šest dobitnika ove nagrade koja se svakih pet godina dodjeljuje pojedincima i organizacijama koji su izuzetno doprineli promociji i zaštiti ljudskih prava. Vijest je da je Apukova jedna od dobitnica nagrade za ljudska prava potvrdila je i UNMIK misija na Kosovu.
U izjavi za Radio Kosova ona je kazala da je raduje što je uspjela da doprinese kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou, i to za prava osoba sa umanjenim psihofizičkim mogućnostima.
“Ovo je veliki dan danas. Danas je 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa umanjenim psihofizičkim mogućnostima, ali je važan dan zato što ova nagrada stiže na Kosovo.
Ova nagrada UN za ljudska prava je velika čast i za Republiku Kosova, jer sam zajedno sa svima uspjela da postignem ono što sam postigla. Ovaj uspjeh je uspjeh cijelog Kosova u cjelini. I Kosovo i ja isto imamo čast da smo na tom nekom istorijskom zidu na kojem se nalazi Martin Luther King, Mandela, Eleonor Ruzvelt. To su velika imena na polju ljudskih prava”, kazala je ona.
Apuk je dodala da je ova nagrada i jedna vrsta zadatka da “moramo zajedno sa institucijama Republike Kosova da radimo na još većem unapređenju ljudskih prava i da Kosovo bude jedno mjesto za lijep život osoba sa ograničenjima.”
Hiljmnijeta Apuk je inače po profesiji ekonomista i pravnik, a rođena je s disproporcionalno niskim rastom.
UN još uvijek nije zvanično objavio imena dobitnika nagrade.