U Ljubiždi kod Prizrena radnici KEDS-a uveliko rade na pripremi za puštanje u rad nove trafo stanice. Trenutno se izvode radovi na postavljaju šest novih bandera.

Radove na montiranju nove trafostanice u Ljubiždi obišli su danas poslanici u Skupštini Kosova Rasim Demiri i Duda Balje.
"Očekujemo, prema informacijama od nadležnih iz ove kompanije, da će se u naredna dva dana okončati radovi na montiranju nove trafostanice. Ovaj 'trafo' mještani Ljubižde čekaju jako dugo i meni je jako drago da smo i mi dali neki doprinos da se ljudima ispuni želja da imaju uredno snabdjevanje strujom i stabilan napon", rekla je ovom prilikom poslanica Duda Balje.
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka kaže da je projekat iniciran još prije tri godine.
"Projekat poboljšanja snabdjevanja strujom ovog naselja u Ljubiždi vrijedan 15 hiljada eura, inicirali smo još prije tri godine, kada smo i mještanima obećali da će biti postavljen novi trafo. To što je finalna realizacija u vrijeme predizborne kampanje je samo slučajnost", istakao je Demiri. 
Ekipa KEDS-a, koja radi na postavljanju trafoa u Ljubiždi prethodno je bila u Manastirici, gdje su postavljene četiri nove bandere.
"Našom inicijativom uklonjena je bandera koja se nalazila u središtu školskog dvorišta i koja je zbog trulosti predstavljala opasnost za učenike i nastavnike ove škole", rekla je Duda Balje i dodala da nakon Ljubižde ekipa KEDS-a nastavlja sa sanacijom električne mreže u Planjanu.
Ona je istakla da je za Ljubiždu obezbjeđen dio sredstava za izgradnju vodovoda, s obzirom na problem nedostatka vode za piće sa kojim se mještani svakodnevno susreću.
"Rebalansom budžeta za 2013. godinu uspjeli smo da od ministra finansija dobijemo projekat u visini od 20 hiljada eura za izgradnju vodovoda. Cijeli projekat je vrijednosti od 80 hiljada, tako da trenutno radimo na obezbjeđivanju cjelokupnog iznosa.
U Ljubiždi, koja je po posljednjem popisu imala oko šest hiljada stanovnika, živi i oko 1.300 Bošnjaka. 

Plaćeni predizborni članak