Rasim Demiri, predsjednik Demokratske Stranke Bošnjaka

Povodom konferencije za štampu Nove Demokratske stranke oko zahtjeva za dodjelu lokacije za podizanje zgrade "Bošnjačkog kultrunog centra, Demokratska stranka Bošnjaka, članica koalicije vakat oglasila se saopštenjem za javnost kojeg prenosimo u cjelosti:

Demokratska Stranka Bošnjaka - Koalicija "Vakat"
Povodom pokušaja još jedne zloupotrebe čelnika NDS-a oko zahtjeva za odobrenje lokacije za objekat "Bošnjačkog kulturnog centra" u Prizrenu   
ZAHTJEVAMO DA ODOBRENJE SKUPŠTINE OPŠTINE PRIZREN GLASI NA -  "BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR" 
Povodom "konferencije za štampu", odnosno očigledne politikantske zloupotrebe čelnika Nove demokratske stranke (NDS) oko ZAHTJEVA bošnjačke nacionalne zajednice za dodjelu lokacije ispred SO za podizanje zgrade "Bošnjačkog kulturnog centra" u gradu Prizrenu, Demokratska stranka Bošnjaka, članica Koalicije "Vakat", izdaje sljedeće saopštenje za javnost: 
Osuđujemo politikantsku zloupotrebu g-đe Emilije Redžepi i njenih najbližih saradnika pozicije svog direktora Direktorijata za kulturu u opštini Prizren i njegovu zamjenu pravog Zahtjeva za "BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR", sa njihovim zahtjevom za "Kulturno omladinski centar" u gradu Prizrenu, koji je inače od njih podnijet 28. 05. 2013., pred sam početak sastanka Borda direktora opštine Prizren.
Široj javnosti je poznato, a publiciranim saopštenjem Bošnjačkog savjeta Kosova potvrđeno, da bošnjačka zajednica ima podnijet zajednički zahtjev ispred mreže nevladinog sektora Bošnjačkog savjeta Kosova uz podršku političkih predstavnika, još u februaru 2012. godine za lokaciju BKC. 
Politikantskim i manipulantskim radnjama direktora Direktorijata za kulturu, omladinu i sport SO Prizren, ispred NDS-a, koristeći aktuelni trenutak i najavu pripreme dnevnog reda na Bordu za sjednicu Skupštine opštine Prizrena, gdje je predviđen i zahtjev za lokaciju BKC, izvršeno je naknadno ubacivanje ''zahteva "NDS - Emilije Rexhepi", što je još jedan od niza pokušaja te skupine u obmanjivanju bošnjačke i šire javnosti. 
I ovim potezom oko "Kulturno omladinskog centra" i pokušajem anuliranja zahtjeva i imena Bošnjačkog kulturnog centra, oni su još jednom pokazali svoju – anacionalnost  i forsiranje nebošnjačkih imena i projekata, što se jasno vidi i u publiciranoj kopiji "zahteva NDS – Emilije Rexhepi".
Uzimajuči u obzir ove manipulacije NDS-a i fakte, Bošnjačka demokratska stranka zahtjeva od SO Prizren:
1. Da se odobri Projekat i zahtjev za lokaciju BOŠNJAČKOG KULTURNOG CENTRA, pod ovim titularom, dok za realizaciju istog pozivamo sve političke partije da pruže podršku, a da konkretne detalje dogovori bošnjački NVO sektor iz kulture, obrazovanja, informisanja i sporta, u svom većinskom sastavu.
2. S obzirom da se imenom određuje i titular i korisnik, odnosno pravno lice, tražimo da delegati SO ne podliježu fiks idejama pojedinaca diskutabilne političke prošlosti i sadašnjosti, da se ne bi njihovim manipulacijama ponižavala bošnjačka nacionalna zajednica u opštini Prizren i na Kosovu - nejasnim pojmovima i neraščišćenim pravnim odnosima.
3. Demokratska stranka Bošnjaka je podržala zahtjev Bošnjačkog savjeta Kosova odnosno nevladinog bošnjaščkog sektora zbog toga što smo smatrali da je naša uloga da sa svojim koalicionim partnerima omogučimo donošenje odluke za dodjelu lokacije od SO, kao i oko donatora i obezbjeđenja budžetskih sredstava za podizanje objekta. Nije primjereno da političke stranke navodno "podižu" kulturne centre, jer političkih stranaka ima mnogo na Kosovu i šta bi se dogodilo kad bi svaka stranka tako nešto radila? 
4. Mi smo imali nekoliko kontakata sa predsjednikom SO Prizren g. Nijazi Kryezijem i drugim dužnosnicima opštine, koji su nama čvrsto obećali da će spomenuti zahtjev bošnjačke zajednice za lokaciju Bošnjačkog kulturnog centra biti usvojen na SO Prizrena. 
Takođe smo u međuvremenu konktaktirali više ambasada oko donacija, što ćemo i dalje činiti kraja.  
Ovim saopštenjem DSB želi da razjasni bošnjačkoj i široj javnosti na Kosovu pavu istinu o realnoj političkoj podršci, kao i o mogućnosti pojedinih političkih subjekata za realizaciju bošnjačkih kapitalnih projekata, poput ovog zahtjeva za lokaciju Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu. Time samo pružamo ohrabrenje svima onima koji se zalažu za prave bošnjačke i građanske vrijednosti na Kosovu.
Takođe pozivamo bošnjački nevladin sektor i BSK, da se aktivnije uključe u odbrani svojih zahtjeva i prava na korišćenje prostora budućeg Bošnjačkog kulturnog centra za one aktivnosti koje mu i samo ime određuje.
U Prizrenu, 31. O5. 2013.         
Predsjednik DSB-a
Rasim Demiri