Za učenike u nastavi na bosanskom na Kosovu

Ovih dana je na Kosovo dopremljen novi kontigent knjiga iz Bosne i Hercegovine za učenike osnovnih i srednjih škola u nastavi na bosanskom jeziku.

U akciji koju su pokrenule nevladine organizacije “Memlječet” i “Equality” pod okriljem Bošnjačkog savjeta Kosova, ovih dana je na Kosovo dopremljen novi kontigent knjiga iz Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi kontigent knjiga a njihovo prikupljanje su pod sloganom “Jedan učenik - jedan udžbenik” organizovali članovi udruženja Preporod u Tuzli, Srebreniku i Živnicama.
Saradnja je uspostavljena prošle godine kada su predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija zajedno sa Husnijom Beškovićem, posjetili tuzlanski kanton povodom obilježavanja 20 godina “Preporoda”.
Predsjednik nevladine organizacije ”Memlječet” Nuhija Tairovci, za naš portal objašnjava kako je došlo do saradnje na akciji dopremanja knjiga iz Bosne i Hercegovine.
Nuhija Tairovci
”Ideja za dopremanje ovih knjiga koje će u mnogome pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola je proizišla iz upravo jedne od posjeta gradovima u BiH u tuzlanskom kantonu. Tada smo zajedno sa Husnijom Beškovićem i saradnicima posjetili Tuzlu, Srebrenik i  Živinicu povodom obilježavanja 20 godina Udruzenja “Preporod”. Bili smo srdačno dočekani od strane tamošnjih javnih i političkih ličnosti kao i onih koje se bave pitanjem obrazovanja djece u školama širom Bosne i Hercegovine, te je već tada bilo prikupljeno dovoljno knjiga kada je dopremljen prvi kontingent knjiga. Te knjige su uglavnom bile za učenike osnovnih škola, dok je u ovom drugom kontigentu više knjiga za srednje škole, gdje je veći problem i gdje nedostaju skoro svi udžbenici u nastavi na bosanskom jeziku. Kontigent sadrži oko 2000 knjiga a nama  preostaje da ih u narednih par dana razvrstamo i onda organizovati njihovu podjelu po školama”, rekao je Tairovci
Knjige su dijelom sakupili bošnjački učenici iz gradova tuzlanskog kantona, a dio knjiga je iz štamparija gdje su ostale knjige koje neke škole nisu preuzele. 
Ovo je pozitivan primjer, navodi Tairovci, kako se sa Bosnom i Hercegovinom može uspostaviti saradnja. 
“Pošto se na nivou država, u ovom trenutku, ne može uspostaviti bliža saradnja sa našom braćom iz Bosne i Hercegovine, onda neka to za početak bude na nivou nevladinog sektora, na polju kulture, obrazovanja i sporta”, istakao je Tairovci.
Tairovci se nada da će se obezbjeđivanjem knjiga olakšati rad učenicima u srednjim školama širom Kosova a, kako ističe, “u najmanju ruku da i njihovi profesori imaju knjige gdje će se po neka i  kopirati, da bi ostalo vise za naredne generacije učenika”.