Alarmantno stanje

U organizaciji bošnjačke NVO "Sofra", održana je radionica na kojoj su učestvovali predsjednici omladine sela Župe i Podgore, predstavnici NVO-sektora kao i direktor Direktorijata za kulturu omladinu i sport za bošnjačku zajednicu.

Na završnoj konferenciji u okviru projekta "Povećanje omladinskog aktivizma u Prizrenu i Dragašu" učesnici radionice su bili zainteresirani za pitanje bošnjačke omladine, njihovog školovanja te njihovog zapošljavanja. 
Nosioci ovog projekta su bili Berhil Šasivari ispred NVO "Sofra", moderator Izudin Sagdati, menadžer na projektu Samir Mujo i Direktor Direktorijata za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren Almir Saiti u svojstvu trenera ispred opštinskih struktura vlasti. 
U uvodnom izlaganju nosilac projekta Berhil Šasivari ispred NVO "Sofra" je pojasnio cilj projekta značaj ovakvih radionica za mlade.
"Ideja je bila prevashodno naš život i život pripadnika naše zajednice u bošnjačkim sredinama u regionu Prizrena gdje smo vidjeli da je kod nas vlada neka vrsta apatije i neorganizovanosti u smislu da naši omladinci nemaju neke volje za rad i mogućnost zapošljavanja a ovo je naš pokušaj ali i cilj ove radionice da ih okupimo te podstaknemo na veću aktivnost mladih u našim sredinama", kazao je Šasivari.
Nakon toga je menadžer na projektu Samir Mujo analizirajući anketu inznio interesantne podatke ali i vrlo alarmantne cifre koje se tiču bošnjačke omladine u ovom regionu Kosova.
Anketa je vršena po principu slučajnog uzorka, starosne dobi od 16 do 30 godina i obuhvatala je područje Prizrena, Podgore, Župe i Dragaša.
Prema rezlutatima ankete čak 80 posto omladine smatra da je najveći problem nezaposlenost, 13 posto obrazovanje, 13 posto nedostatak Domova kulture,  čak 60 posto je nezadovoljno uslovima života u njihovim mjesnim zajednicama (selima). Još jedan interesantan podatak koji se tiče rada predsjedništva i odbora u selima, 72 posto omladine se izjasnilo da nisu informisani.
Mujo je, između ostalog, pojasnio istraživanja na terenu na ovu temu da bi se bošnjačka omladina ubuduće mogla izboriti za svoja elementarna prava, tj pravo za zapošljavanjem, organizovanjem  i samim tim pravom za opstanak na ovim prostorima.
Nakon kratke pauze prisutnima se obratio Almir Saiti ispred opštinskog Direktorijata za kulturu, omladinu i sport koji je iznio iscpan izvještaj pod nazivom "Omladinske politike" koji su, specijalno za ovu priliku, izradile mnoge opštinske NVO u saradnji sa direktorijatom, a koji sadrži pet glavnih ciljeva koji se moraju ispuniti u periodu od tri godine (2012 - 2014).
U tom izvještaju iznijeti su podaci te mogućnosti omladine u regionu Prizrena, bez obzira iz koje nacionalne zajednice dolaze, kako formirati omladinske Savjete spojenih u mrežu NVO-sektora pa tako bi se uskoro mogla formirati ova organizacija pod nazivom "Lokalni Omladinski Savjet Župe, Podgore i Prizrena". 
"Prva stvar koje je i najbitnija a tiče naše bošnjačke omladine jeste neorganizovanost a ovo što rade u stilu radionica naše NVO pokušavajući da na ovaj način organizuju omladinu iz naših sela u regionu Prizrena u jedan korpus koji će djelovati ne samo unutar naše zajednice već i unutar opštine koji bi, samim tim, uspostavili kontakte sa omladinom iz većinske zajednice ali i sa svim ostalim zajednicama koje žive u našem gradu", rekao je Saiti.
Nakon svog obimnog izlaganja prešlo se na diskusiju gdje su omladinci, iz svog ugla i svojih iskustava, iznijeli svoje probleme. Bliže informacije o izvještaju opštinskih struktura pod nazivom "Strategija" koju je na radionici iznio Saiti možete pronaći na opštinskom oficijelnom sajtu. 
Anita Durmiši, apsolvent na Univerzitetu u Prizrenu koja studira na bosanskom jeziku je između ostalog, naglasila da na Kosovu vlada "balkanski sindron".
"Moram istaći da je najveći problem bošnjačke omladine nezaposlenost jer naša omladina nema čime da se bavi a imamo i mali procenat omladine koja studira. Najviše se mladi i školovani ljudi pokušavaju zaposliti  preko političkih stranaka jer ovdje na Kosovu vlada "balkanski sindrom"  u smislu da ako nisi član neke stranke ne možeš se zaposliti što je žalosno ali to je naša realnost", istakla je Durmiši.
Pomoć u realizaciji ovog projekta iznijeli su mnogi građani Prizrena i Dragaša, a posebno omladina koja je u anonimnoj anketi realno sa terena iznijela svoje mišljenje o ovoj temi. Prema iznijetim zaključcima, mladi su spremni osnovati svoj Bošnjački Omladinski Centar gdje bi se okupljali, družili i realizirali svoje ideje.