Sastanak Izvršnog odbora DSV-a

Izvršni odbor DSV-a čestita mještanima Hasa dobijanje opštine, ali istovremeno izražava veliko nezadovoljstvo zbog sporosti kojom Vlade Kosova pristupa formiranju opština sa bošnjačkom i goranskom većinom.

U Dragašu je održan sastanak Izvršnog odbora DSV-a. Analiziran je rad Stranke u protekla tri mjeseca, a utvrđeni su i prioreitetni zadaci za narednoi period. 
DSV izražava nezadovoljstvo dinamikom kojom Vlada Kosova prilazi procesu decentralizacije, posebno u sredinama u kojima Bošnjaci i Gorani čine većinu (Rečane, Dragaš, Vitomirica). Demokratska stranka vatan apeluje na Vladu Kosova da implementira zakone Kosova i započne konsultacije sa nevećinskim zajednicama u cilju formiranja novih opština.
Demokratska stranka vatan je ranije uputila zahtjev Vladi Kosova i svim relevantnim faktorima, uključujući predstavnike SAD i Evropske unije na Kosovu. U zahtjevu je istaknuto da će, ukoliko Vlada Kosova ne započne konsultacije vezane za proces decentralizacije prije prvih narednih izbora,  DSV bojkotovati naredne izbore, što će sigurno uticati na integraciju manjinskih zajednica. A to ne bi išlo u prilog Kosovu koje se nalazi u fazi pridruživanja velikoj evropskoj porodici.
Demokratska stranka vatan će donijeti pozitivnu odluku o izlasku na naredne lokalne izbore samo ukoliko Vlada Kosova ponudi ozbiljne i opipljive dokaze da je pokrenut proces decentralizacije u sredinama u kojima Bošnjaci i Gorani čine većinu.