Imam i mualim u Gornjem Ljubinju Fatmir ef. Sezairi je ne krijući svoju radost što je 32 djevojčice i 22 dječaka uspješno vodio kroz vjeronauku, nasledivši praksu predhodnog imama i mualima rahmetli Feima ef. Osmanija, poručio da je ovo "velika radost i događaj za ovu sredinu u kojoj postoji tradicija mektebske vjeronauke".

U velelepnoj gornjeljubinjskoj džamiji, kopiji zagrebačke, danas je održana nezaboravna vjerska svečanost "Hatma dova 2013." na kojoj je 54 polaznika vjerske naobrazbe proučilo hatma dovu, te i formalno postali učači Kur'ana časnog. Oni su u prepunoj džamiji, pred svojim roditeljima, rodbinom, prijateljima, mještanima i musafirima uz hatma dovu završili svoju mektebsku vjeronauku.

Pored mnogih zvaničnika, imama iz Prizrena, Župe i Podgora, ovom svečanom vjerskom činu prisustvovao je i predsjednik Islamske zajednice u Prizrenu, Lutvi ef. Ballak, koji je okupljenim vjernicima poručio da bi "današnja hatma dova bila primjer, ne samo prizrenskog regiona, već i cijelog Kosova".

"Poštovani, džemate, musafiri, poštovani roditelji ovih lijepih dječaka i djevojčica!  Radujte se saznanju da ćete, zbog toga što su vaša djeca naučila učiti Kur’an, imati krunu od svjetlosti na Sudnjem danu, jer je Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. je rekao: ''Na Sudnjem danu Allah, dž.š. će podariti roditeljima onoga koji uči Kur’an i postupa po njemu, krunu od svjetlosti koja će blistati ljepše nego što sunce blista na dunjaluku. Pa kažite mi, šta mislite o onome ko tako postupa?!", citirao je hadis poslanika Muhameda  s.a.v.s. predsjednik  IZ ef. Ballak.

Predsjednik Udruženja imama Župe i Podgora, Nailj ef. Skenderi , je kazao "kako je današnje okupljanje osvježilo našu vjeru i iman".

"Istinski, iskreno i ispravno, ko uči Kur’an i ono što nam poručuje Kur’an u praksi se primjeni, taj je na pravom putu. I kada naiđemo na ajete u kojima se govori o milosti našega Stvoritelja, mi zatražimo njegovu milost", kazao je u među ostalom ef. Skenderi i uputio riječi hvale mualimu Fatmiru ef. Saliji i dalju podršku na ovom svijetlom putu.

U programu su svršeni polaznici svoje izvrsno znanje pokazali učenjem sura iz Kur’ana, šerijata, hadisa, ali i u izvedbi ilahija i kasida, milozvučnim i mehkanim dječjim glasom.

Imam i mualim u Gornjem Ljubinju Fatmir ef. Sezairi je ne krijući svoju radost što je 32 djevojčice i 22 dječaka uspiješno vodio kroz vjeronauku, nasledivši praksu predhodnog imama  rahmetli Feim ef. Osmanija, poručio da je ovo "velika radost  i događaj za ovu sredinu u kojoj postoji tradicija mektebske vjeronauke".

"U ime Allaha dž.š. ovim smo zaokružili i krunisali svoj dolazak na mektebsku nastavu. Svi ste vi danas sretni i ponosni. Veliki je to uspijeh, i zato trebamo svi biti i sretni da se privela kraju ova prelijepa svečanost", kazao je ef. Saliji, imam i predavač  na mektebskoj vjeronauci u Gornjem Ljubinju.

Na kraju, slavljenicima su uručene diplome o završenoj hatmi te vrijedne hedije od džemata. Nakon toga roditelji polaznika prigrlili su musafire rasporedivši ih na obaveznom ručku, specijalno pripremljenom za ovu pirliku i uz obaveznu baklavu.

Da potsjetimo da je ovo 45. generacija u Gornjem Ljubinju koja je uspješno završila hatmu, nakon prve generacije daleke 1967. godine uz tadašnjeg imama i mualima rahmetli  Feima ef. Osmanija.

Raif Kasi