Tribina koalicije Vakat

Predstavnici DSV-a i Koalicije Vakat su u srijedu uvečer održali skup sa mještanima Restelice, najvećeg sela Gore i opštine Dragaš.

Na skupu sa članovima i simpatizerima DSV-a, kao i sa mještanima Restelice, govorilo se o posljedicama resteličke tragedije, problemu graničnog prijelaza prema Makedoniji, obrazovanju, infrastrukturi, decentralizaciji i drugim problemima najvećeg sela Gore.
Skup je otvorio i prisutne pozdravio predsjednik Mjesnog odbora DSV-a za Restelicu Jusu Hodža, dok su na tribini govorili: Sadik Idrizi, predsjednik DSV-a, Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja u Vladi Kosova, zastupnik u Parlamentu Kosova Rasim Demiri, zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami, potpredsjednici DSV-a Velid Hadžisin i Uzair Hamza, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine opštine Dragaš Šerif Aga i član Izvršnog odbora DSV-a Adnan Redžeplar.
Čelnici Koalicije Vakat su mještanima Restelice obećali da će maksimalno raditi na rješavanju mnogobrojnih problema sa kojima su suočeni mještani najvećeg sela Gore. Istakli su da mještani Restelice s pravom mogu biti nezadovoljni zbog nerješenih problema kao što su: nezavršena  sanacija štete nastale velikom tragedijom, neotvaranje graničnog prijelaza prema Makedoniji, velika nezaposlenost, pljačka imovine i drugo.
Koalicija Vakat je obavijestila građane Restelice da se ovaj subjekt zalaže za dobijanje opštine u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonima Kosova, ali ne na štetu drugih već za dobrobit svojih građana.
Pomenuto je da se čine napori kako bi se poboljšalo satanje u obrazovanju na svim nivoima, te ukazano na povoljne mogućnoste upisa naših svršenih srednjoškolaca na svim postojećim univerzitetima na Kosovu.
Na skupu je istaknuta i uloga naše brojne dijaspore i značaj eventualnog aktiviranja njenog kapitala u lokalni razvoj, kao i potreba za saradnjom  na relaciji matica - dijaspora u očuvanju izvornog identiteta mladih naraštaja u tuđini, preko kulturne razmjene i dopunskog obrazovanja.
Spomenuta je i izvjesna pomoć dijaspore poslije tragedije u Restelici, kako direktno djevojčici Amseri Reka tako i za ostale nastradale.
Također su prisutni mještani obaviješteni o mogućnostima apliciranja za grantove i subvencije predviđene od strane Ministarstva poljoprivrede, ali je naglašena i potreba što boljeg praćenja informacija od strane građana na zvaničnim web stranicama ovog i drugih ministarstava.
Koalicija Vakat je u najvećem procentu ispunila svoja obećanja vezana za infrastrukturu, kako u Restelici tako i u čitavoj Gori. U 2013. godini predviđeni su infrastrukturni projekti u svim selima Gore. Između ostalog, predviđena su sredstva za rekonstrukciju i proširenje puta do Restelice u iznosu od 120 hiljada eura.
U otvorenoj raspravi učestvovalo je više mještana Restelice koji su istakli veliko nezadovoljstvo sporim rješavanjem i gomilanjem problema koje imaju. Razočarani su svima koji su, kako kažu, u vrijeme resteličke tragedije dolazili da se „slikaju“ pred kamerama i koji su obećavali da će pomoći u sanaciji štete i obnovi kuća, a kasnije sve to zaboravili. Mještani smatraju da su zakazali gotovo svi, a posebno institucije na centralnom nivou, Parlament i Vlada Kosova.
Drugi problem na koji su ukazali mještani Restelice je granični prijelaz prema Makedoniji, koji je zatvoren više od dvadeset godina, od kada je Restelica postala „slijepo crijevo“. Prijelaz je u vrijeme UNMIK-a 2003. godine na kratko otvoren, ali nekome to nije odgovaralo, te je do danas ostao van funkcije. Inače, Restelica je od Dragaša udaljena više od 20 kilometara a od granice sa Makedonijom 16 kilometara. Do 1992. godine mještani Restelice su najviše trgovali sa Gostivarom i Tetovom, a nakon zatvaranja granice gotovo da je uništen stočni fond po kojem je bila poznata na širem prostoru Balkana.
Mještani su također zatražili otvaranje isturenog odjeljenja srednje škole u Restelici, čime bi bili stvoreni uslovi da se i ženska djeca upisuju i završavaju srednju školu.
Po pitanju decentralizacije bilo je pomenuto više modela, među kojima i prijedlog da Restelica dobije status opštine, pošto je na posljednjem popisu imala blizu pet hiljada stanovnika. Na taj način bi se građanima približio servis usluga, zaustavilo iseljavanje te ubrzao ekonomski razvoj.
Inače, DSV i Koalicija Vakat uživaju najveće povjerenje mještana Restelice i pobjednički su subjekt u ovom selu na svim poslijeratnim izborima.