Zimske gume i lanci

Od 15. novembra na snagu stupa odluka prema kojoj je zimska oprema obavezna za sva motorna vozila na Kosovu. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim točkovima i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske točkove.

Svi vozači na Kosovu dužni su da od tog datuma posjeduju zimske gume i lance, a vozači autobusa i transportnih kamiona trebaju imati dodatna sredstva ako se na točkovima ne mogu postaviti lanci za snijeg.

Portparol policije Daut Hoxha rekao je za "Indeksonline" da tačno od 15. novembra Policija Kosova planira dodatne operativne mjere za nadzor provedbe zakona u saobraćaju, i zahtjeva se od svih učesnika da preduzmu sve pripreme na vrijeme na osnovu važećeg zakona.

Hoxha je također dodao da policija poziva sve vozače da budu na oprezu uzimajući u obzir vremenske promjene i smanjenje vidljivosti i magle kako bi se izbjegle saobraćajne nesreće.

"Policija Kosova će nastaviti da prati sve puteve u zemlji i gdje god se susretnu sa nepoštovanjem preduzeće potrebne mjere. Zakonske mjere će biti preduzimane kontinuirano kako bi se osigurala veća sigurnost za sve sudionike na našim putevima", zaključio je Hoxha.
Inače, svim vozačima na Kosovu ostalo je samo 10 dana da pripreme svoja vozila kako bi izbjegli kažnjavanje.