Svoje predizborne aktivnosti Koalicija Vakat je nastavila skupom u Jablanici.

Predizborni skup Koalicije Vakat u Jablanici otvorio je predsjednik DSB-a i ministar Rasim Demiri. On je istakao značaj izgradnje dalekovoda u Župi kao historijski projekat.
"Značaja izgradnje novog dalekovoda svijesni smo samo mi mještani", istakao je Demiri dodajući da ukoliko se riješe problemi sa pojednim mještanima, da ove godine ne bi trebali imati probleme sa strujom.
Odbornik u prošlom sazivu gradske skupštine Muso Salihi je naglasio da je "snaga svih nas u jedinstvu".
"Nemojte dozvoliti da nas dijele. Izađite svi na ove izbore i ukoliko se odlučite da svoj glas date jednoj političkoj opciji, ona će imati veću snagu, nego kada se glasovi rasipaju. A ako se već rasipaju, onda neka to bude u okviru naše bošnjačke zajednice", rekao je Salihi.
“Drugačiji pristup rješavanju nagomilanih problema u zajednici razlog je što sam kandidat na ovim izborima", rekla je Fatima Velija.
Ona je istakla da će prioritet njenog djelovanja kao buduće odbornice biti poboljšanje uslova u školama, kvalitetnije obrazovanje i otvaranje atraktivnih smjerova u srednjim stručnim školama "kako bi naša omladina brže pronalazila posao i konkurisala na tržištu rada".
Kandidat sa liste Ramiz Rama je istakao da je iz godine u godinu prosvjeta na sve nižim granama.
"Polazim od sebe, odgovornost je i moja jer i ja tu radim ali dio odgovornosti je i na roditeljima, njihova totalna nezainteresovanost. Moramo više raditi na obrazovanju, pojačati kriterijume, inače bez obrazovanja nema ništa. Ako nemamo kadar, ako ne školujemo ljude, onda kao zajednica nismo nigde".
Arif Alija je rekao da će zajedno sa svojim kolegama raditi na poboljšanju zdravstva i zdravstvenih usluga, preko funkcionalnih ambulanti, kompletno opremljenih i sa kompletnim službama u njima.
Kandidatkinja Arifka Ljatifi je istakla da pored svih onih realizovanih projekata "najvažnije je očuvanje našeg identiteta, tradicije, kulture i jezika".
Odbornica u Skupštini Prizrena Memnuna Ajdini je mještanima Jablanice poručila da glas daju onome ko je sposoban, odgovoran, odlučan i hrabar.
Kandidat Fikret Sezairi je svoje predstavljanje završio s malo simbolike:
"Demokratska stranka Bošnjaka je sa Koalicijom Vakat uzorala Župu i bošnjačku zajednicu, dozvolite nam da bacimo i sjeme a plodove, akobogda, ubiraćemo svi zajedno".