RUŠI PREDRASUDE

Ima 24 godine, a brada joj je zbog rijetkog sindroma počela rasti kad je imala samo 11. Nakon teškog perioda odlučila je srušiti predrasude o sebi

Njezino ime je Harnaam Kaur, ima 24 godine i najmlađa je vlasnica ‘pune’ ženske brade, što je nedavno potvrdila i Guinnessova knjiga rekorda, piše BBC.
 
Simpatična Harnaam dolazi iz Engleske, a svoju 15 centimetara dugu bradu s ponosom nosi, ističući da je to njezin način da se bori protiv predrasuda i zlostavljanja kojima je bila izložena od djetinjstva.

Razlog za njezinu bradu je Sindrom policističnih jajnika koji može rezultirati u pretjeranom rastu facijalnih dlaka, a koje ova gospođica pušta zadnjih sedam godina svojeg života.

– Nastojim se odvojiti od ustaljenih društvenih normi. Ne želim izgledati kao tipična žena – kaže Harnaam, koja je ove godine postala i prva žena s bradom koja je prošetala modnom pistom na Vikendu mode u Londonu.

Kao što je i za očekivati, Harnaam nije uvijek bila tako vesela i pozitivna kad je u pitanju njezin izgled, Naime, njezina brada počela je rasti kad je imala samo 11 godina, a dlake su počele rasti i na njezinim rukama i grudima. Učenicima i učenicama njezine škole to je bio savršen povod za konstantno maltretiranje:

– Kroz cijelu osnovnu školu me zlostavljala praktički cijela škola. To je bilo apsolutno užasno, nisam se htjela buditi ujutro jer sam znala što me čeka – kaže Harnaam.

Tokom svojih tinejdžerskih godina bila je toliko frustrirana i nesretna da je voskom skidala dlake najmanje dvaput nedjeljno, uz konstantna brijanja. No, dlake su samo postajale jače, a brada gušća. Nesretna Harnaam je postala toliko opterećena svojim izgledom da je s 14 godina prestala izlaziti iz kuće te je čak razmišljala o samoubistvu.



– Bila sam zarobljenik vlastite sobe, a trebalo mi je gotovo godinu dana da samoj sebi kažem da si ovako neću pomoći. Samosažalijevanje mi je nanijelo mnogo više štete nego koristi. Cijelo vrijeme sam gledala lijepe žene u časopisima i na televiziji i htjela sam izgledati kao i one. Bilo je užasno gledati kako sve moje prijateljice imaju dečke, a mene niko nije ni pogledao… Hodala sam gradom i razmišljala “Wow, ti si baš jedno ružno pače”, rekla je ova mlada djevojka za BBC.

Sve pokušaje da obrije svoju bradu odbacila je kad je napunila 16 godina i kad je prihvatila sikhizam kao svoju religiju. Veliku podršku su joj pritom pružali njezin mlađi brat i sestra. Kod Sikha je puštanje brade izraz respekta prema božjoj kreaciji.

– Jako dugo sam se borila s idejom puštanja brade, ali sam s vremenom shvatila dublji smisao u tome da ne brijem bradu. Nakon toga sam pomislila “prestajem, bacit ću ovu britvicu” – kaže Kaur koja svoju današnju samouvjerenost velikim dijelom pripisuje religiji.

– Mislim da sam pronašla svoj prirodni izgled. Na neki način sam procvjetala – završava svoju priču.