Gani Sunduri, strip crtač iz Prizrena, predstavio je u Prištini prvog albanskog superheroja - neustrašivog Shqiponju (Šćiponja - albanski naziv za orla), zaštitnika nemoćnih.

Izgledom pomalo nalik na Flasha i Fantoma, Shqiponja je obučen u uski crveni triko, sa maskom preko očiju i crnim albanskim orlom na prsima.



Autor je strip predstavio u Informativno-kulturnom centru Evropske unije u Prištini, gdje je objasnio da je Šqiponjina misija da zaštiti sunarodnike od zla u bilo kom obliku.



Shqiponja je samo najnoviji primjer superheroja nastalih na strip scenama zemalja bivše Jugoslavije, koji su uglavnom imali propagandni karakter tokom ratova devedesetih godina, piše Blic.

Bosman: Borac protiv 'najezde podivljalih četnika'!



Bosman je bosanskohercegovački strip iz 1994. godine, nastao tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Autori su bili scenarista Jusuf Hasanbegović i crtač Ozren Pavlović, a izdavač PP "Hasanbegović Trans International-Sarajevo".

U centru pažnje je mladić Bosman koji se bori protiv 'najezde podivljalih četnika' koji hoće da zauzmu Sarajevo.

Super Hrvoje - Ispaljuje kamenje iz dlanova!



 
Hrvatski 'predstavnik' je bio Super Hrvoje, kameni čovjek čiji je glavni neprijatelj srbočetnička armada. Autori su bili Siniša Ercegovac i Nikola Listeš, a izdavač 'Slobodna Dalmacija' iz Splita. Nastao je juna 1992. godine tokom rata u SFRJ.

Super Hrvoje je imao mnoge supermoći, poput mogućnosti da ispaljuje kamenje iz dlanova (poput Spidermanove mreže) ili da se stopi s bilo kojom kamenom površinom.

Objavljen je samo jedan broj stripa, a serija nije nastavljena zbog finansijskog neuspjeha. Koautor stripa Nikla Listeš tvrdi da je Super Hrvoje danas veoma tražen među strip-kolekcionarima.

Knindže - epska imena i mafijaško iskustvo!



Srpska verzija ratnog-propagandnog stripa bile su Knindže, izdanje o 'Vitezovima Srpske Krajine'. Strip je izlazio tokom jeseni 1991. godine i objavljena su samo (ili čak?) dva broja.

Glavni junaci ovog stripa su Knindže, koji se bore za slobodu Srpske Krajine, a nose imena iz srpskih epskih pjesama (Sava, Radojica, Milica, Grujica, Starina Novak). Knindže se zaklinju u svetosavlje i patrijarhalni život, ali imaju mafijaško iskustvo, vladaju oružjem i borilačkim vještinama, savršeno znaju strane jezike...

Hrvati su, naravno, prikazani kao srbožderske horde koje ne biraju sredstva da zatru srpsku rasu.