Ukoliko se obistine predviđanja naučnika o budućnosti avionskog saobraćaja, krajem ovog vijeka putnici će ljeteti u avionima čija će brzina biti pet puta veća od brzine zvuka koja iznosi 1.235 kilometara na čas. To znači da će let od Londona do Njujorka trajati manje od jednog sata.

Iako zvuči gotovo nerealno, ovakva letelica mogli bi da ugleda svjetlost dana već krajem vijeka uz inovacije i trud naučnika sa britanskog Instituta za mehanički inženjering. Očekuje se da će takvi avioni prevoziti putnike već od 2075. godine, i da će ljeteti brzinom od 6.437 kilometara na čas, što je pet put brže od brzine zvuka.
 
Supersonični avion na mlazni pogon imaće avionski motor koji “diše” i koji će pomoću vazduha stvarati mlazni potisak i tako proizvoditi velike brzine. Određeni sistem aerodinamike koji se još uvek usavršava učiniće vožnju prijatnijom iako su brzine zaista prevelike.
 
Do sada, najbrži supersonični avion napravila je američka svemirska agencija NASA. To je letelica X-43A koja je u martu ove godine postavila rekord u brzini i ostala zabeležena kao najbrža letelica u istoriji, leteći neverovatnih 11.265 kilometara na čas. Jedine dvije mane ove letelice su što više liči na raketu nego na avion, i što ne može da prevozi putnike, a to su dve stvari na kojima britanski naučnici žele da porade.
 
Namjera inženjera sa britanskog instituta nije da obaraju rekord u brzini od 11.265 kilometara na čas, jer bi se putnicima od te brzine “digla kosa na glavi”. Njihova namera je da stvore putnički avion koji će ljeteti brzinom od 4.000 kilometara na sat i koji će svim putnicima pružiti sigurnu i ugodnu vožnju do željene destinacije.
 
Avion bi leteo kroz Zemljinu atmosferu i mogao bi da napravi krug oko nje za samo nekoliko sati, što znači da prekookeanski putnici konačno mogu da odahnu. Let u ovakvom avionu od Njujorka do Sidneja trajaće dva i po sata umesto 21 čas, koliko treba komercijalnim avionima. 
 
Još jedna ideja naučnika je da naprave veliki avion koji će biti nosač nekoliko manjih aviona, koji će putnike prevoziti od atmosfere do tla. Jedini problem koji još nije rešen jeste sistem za gorivo, jer će se ono trošiti u velikim količinama.
 
- Sada je vrijeme da se čitava industrija i vlada Velike Britanije fokusiraju na sektor ekonomije naše zemlje. U vazduhoplovstvu sada radi više od 100.000 ljudi širom svijeta, u industriji koja pravi 29 milijardi funti godišnje. Naše vazduhoplovstvo ima odličan potencijal i dobru tehnologiju, ali moramo da napravimo i dobru strategiju kako bismo ostvarili ciljeve - rekao je šef Instituta Stiven Tetlou.
 
On je dodao da će za dvadeset godina postojati 25.000 ovakvih letelica koje će vrijedeti više od 2.000 milijardi dolara.

Blic.rs