Tragična priča

U sklonište za životinje u gradu Plymouth u Velikoj Britaniji stigao je pas sa neuobičajenim zdravstvenim stanjem. Utvrđeno je da pati od simptoma odvikavanja od alkohola, što im je prvi takav slučaj.

Pas Coco postao je viralan upravo zbog svog zdravstvenog stanja, piše Unilad.

Sklonište za životinje "Woodside Animal Welfare Trust" i njegova jedinica za specijalnu njegu neumorno rade na rehabilitaciji psa i rasvjetljavanju okrutnosti prema životinjama.

Coco je prvi put spomenut u Facebook objavi Woodside Animal Welfare Trusta prošle sedmice u tekstu kojeg su počeli riječima "odvikavanje psa od alkohola, prvo za nas".

- Coco je s nama više od mjesec dana, od dolaska mu je bila potrebna intenzivna njega. Njegova priča je tragična - naveli su u objavi.

Štene je stiglo u sklonište s još jednim psom, nakon što je njegov vlasnik umro i dva psa su se razboljela.

- Srećom, veterinar je u to vrijeme bio na licu mjesta i bio je u mogućnosti da pruži hitnu pomoć, ali je nažalost Cocoin prijatelj preminuo uprkos našim najboljim naporima - dodaje se u objavi.

Coco nije pokazivao znakove poboljšanja, bio je "ozbiljno loše" i zahtijevao je stalnu njegu.

Sklonište je nastavilo dijagnosticirati Cocoovo stanje, napisavši da je "postalo jasno da pati od simptoma koji su svi upućivali na odvikavanje od alkohola".

Proveo je četiri sedmice pod sedativima kako bi mu se pomoglo sa simptomima "ustezanja" od alkohola i smanjio rizik od daljnjih napada. Sada je van opasnosti i prestao je uzimati lijekove.

- Niko ne zna detalje o tome kako su ovi psi dospjeli u situaciju s alkoholom, ali znamo da bez naše brige Coco vjerovatno ne bi preživio ovo iskušenje - zaključili su iz skloništa.



Unilad