PRATITE

Održavanje topline beba i male djece tokom zime, kada su premali da pričaju, roditeljima može biti izazovno. Međutim, postoje "signali" koji će olakšati brigu o mališanima.

Starija djeca će skinuti jorgan/deku ukoliko im je toplo, dok bebe ne mogu da saopšte koliko im je toplo ili hladno. Maloj djeci obično je potrebno mnogo više toplote u hladnim noćima, jer nemaju nekog drugog pored njih zbog tjelesne topline, imaju mnogo manje tjelesne masti i leže u praznom krevetiću.

Stručnjakinja za spavanje djece i medicinska sestra iz Australije Steph Gouin podijelila je nekoliko savjeta koji mogu pomoći roditeljima da prepoznaju je li njihovom djetetu previše hladno ili pretoplo.

Znakovi da bi vašoj bebi moglo biti hladno preko noći su:
  1. Hladne grudi, tijelo, lice, ruke ili stopala
  2. Često buđenje preko noći
  3. Poteškoće pri uspavljivanju
  4. Rano buđenje između 3-5 ujutro
Mnoge bebe na kraju spavaju zajedno s roditeljima tokom noći i u ranim jutarnjim satima jer im je hladno u krevetiću i traže toplinu od tijela roditelja.

"Mnoge bebe kojima nije udobno i ugodno u svom prostoru za spavanje, bude se češće preko noći, mogu se boriti da zaspu nakon hranjenja, mogu imati dosta poteškoća sa spavanjem i namještanjem, a kada su budne, bebe kojima je hladno mogu mnogo plakati i biti veoma uznemirene", pojasnila je.

S druge strane možete znati da je bebi previše toplo preko noći ako uočite sljedeće: ekstremno crveno lice i obrazi, obilno znojenje i ubrzano disanje.