SLUČAJ IZ KANADE

Kanađanin iz grada Winnipeg u martu je od porodičnog ljekara dobio šokantnu vijest da ima rijetku i neizlječivu bolest.

Fredriku Bergstromu su, ne jedan nego dva doktora rekla da ima stanje koje se zove ALS, poznato i kao Lou Gehrigova bolest. ALS, skraćeno od amiotrofične lateralne skleroze, je oblik bolesti motornih neurona i dovodi do progresivne degeneracije nervnih ćelija u leđnoj moždini i mozgu.

Fredrik (51) je otišao na testove nakon što je počeo šepati i utrnulo mu je stopalo bez očiglednog razloga.

Bilo je potrebno samo deset minuta pregleda da ga doktor obavijesti da ima to stanje, prenosi Unilad.

- Napravio je desetominutni pregled, a onda me bukvalno rasplakao i zagrlio i rekao: "Fredrik, ovo je ALS" - ispričao je za CBC.

Prisjetio se kako mu je doktor rekao da je "na kraju reda".

Za ovu bolest ne postoji lijek, a da stvar bude gora, njegov mlađi brat je umro upravo od iste bolesti prije više od decenije, dok mu je otac preminuo prije dvije godine.

Tri dana nakon prve dijagnoze otišao je kod drugog doktora u istu ustanovu radi drugog mišljenja. I taj doktor se složio sa dijagnozom porodičnog doktora.

Stvari su se samo pogoršale, dok je doktor nastavio da opisuje kako će doći do "katastrofalnog neurološkog sloma" i "brzog napredovanja ALS-a".

- Dakle, sada ne samo da umirem, nego umirem u brzoj traci. Sve se kreće nevjerovatno brzo - prisjetio se.

Fredriku je rečeno da je malo vjerovatno da će živ dočekati Božić ove godine i da bi u najboljem slučaju mogao doživjeti septembar ili oktobar.

Njegovi simptomi su napredovali i počeo je da ima utrnulost u drugom stopalu. Počeo je koristiti i štap. Stvari su se brzo odvijale. Fredrik je morao srediti svoje poslove, uključujući i zatvaranje svog poslovanja.

Postojao je i srceparajući proces razgovora sa suprugom i dvije kćeri.

- Morali smo da kažemo prijateljima i porodici. Morao sam da kažem svojoj ostarjeloj majci, koja je već izgubila sina, da će izgubiti i mene, i to je bio... to je bio težak razgovor - kazao je Frederik.

Njegova supruga je dodala je da ljeto 2023. godine bilo ljeto plakanja.

No onda se dogodilo nešto gotovo nevjerovatno kada je Fredrik otišao kod trećeg doktora, neurologa.

Otišao je na čitav niz testova, a neurolog mu je rekao da mu je vjerovatno pogrešna dijagnoza.

- "Pala" mi je vilica. Je li upravo rekao da ne umirem?. Bio sam u šoku. Napravio sam čak i listu za reprodukciju za svoju sahranu. Zamolio sam ljude da govore na mojoj sahrani. Sada više ne umirem? - pričao je Frederik.

Upućen je kod drugog doktora i još jednog, koji su mu rekli isto: nije imao ALS. Sada na svom šestom doktoru i specijalistu, Bergstrom kaže da su sigurni u dijagnozu.

Umjesto toga, vjeruje se da ima neuropatiju, ili oštećenje živaca, što je uobičajeno među dijabetičarima kao što je on.

- Bila je to velika radost, ali i ljutnja. Ovo me je povrijedilo. Ovo je povrijedilo moju porodicu, potreslo nas do srži - razočarano je kazao za CBC.

Iako je rekao da ne želi pokrenuti bilo kakvu tužbu protiv svojih doktora, on poziva ljekare da budu maksimalno svjesni koliko moraju biti oprezni sa onim što govore.

- Mislim da doktori zaista moraju razumjeti strašne posljedice tako teške dijagnoze. Ako sumnjate na tako tešku dijagnozu, trebalo bi da uputite stručnjaku. Činjenica da, i usmeno i pismeno, imam dijagnozu ALS, nije se smjela dogoditi - upozorio je Frederik.

I u kanadskom udruženju ALS upozorili su da je ovu bolest teško dijagnosticirati jer početni simptomi mogu biti vrlo slični drugim bolestima. Uz to je rijetka i imaju je dva do tri pacijenta na njih 100.000. Lorne Zinman, neurolog u bolnici Sunnybrook i šef najveće klinike za ALS u Kanadi, ukazao je da je dijagnoza bolesti složena i može potrajati mjesecima.

Izvor: Unilad/CBC