Objavljeno u studiji

Astronomi su otkrili misterioznu eksploziju radio talasa kojoj je trebalo osam milijardi godina da stignu do Zemlje.

Brzi radio-rafal jedan je od najudaljenijih i najsnažnijih ikada uočenih. Brzi radio talasi, ili FRB, su intenzivni, milisekund dugi rafali radio talasa nepoznatog porijekla. Prvi FRB otkriven je 2007. godine i od tada su otkrivene stotine ovih brzih, kosmičkih bljeskova koji dolaze sa udaljenih tačaka širom svemira, piše CNN.

Prasak, nazvan FRB 20220610A, trajao je manje od milisekunde, ali je u tom djeliću trenutka oslobodio ekvivalent energetskih emisija našeg Sunca tokom 30 godina, navedeno je u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Science.

Mnogi FRB-ovi oslobađaju super svijetle radio talase koji traju najviše nekoliko milisekundi prije nego što nestanu, što otežava uočavanje brzih radio talasa.

Radio teleskopi su pomogli astronomima da prate ove brze kosmičke bljeskove, uključujući niz radioteleskopa ASKAP, koji se nalazi u državi Wajarri Yamaji u zapadnoj Australiji. Astronomi su koristili ASKAP da otkriju FRB u junu 2022. i utvrde odakle potiče.

- Koristeći ASKAP-ov niz (radio) tanjira, uspjeli smo precizno odrediti odakle je došao prasak - rekao je koautor studije dr. Stuart Ryder, astronom sa Univerziteta Macquarie u Australiji.

- Tada smo koristili (veoma veliki teleskop Evropske južne opservatorije) u Čileu da bismo tražili izvornu galaksiju, otkrivši da je starija i (dalja) od bilo kojeg drugog FRB izvora pronađenog do sada i vjerovatno unutar male grupe galaksija koje se spajaju - dodao je.

Istraživački tim je pratio prasak do onoga što se činilo kao grupa od dvije ili tri galaksije koje su u procesu spajanja, interakcije i formiranja novih zvijezda. Ovo otkriće se poklapa s trenutnim teorijama koje sugerišu da brzi radio rafali mogu doći od visokoenergetskih objekata koji su rezultat eksplozija zvijezda.

Naučnici vjeruju da brzi radijski udari mogu biti jedinstvena metoda koja se može koristiti za "vaganje" svemira mjerenjem materije između galaksija koja ostaje neotkrivena.

Astronomi su rekli da se nadaju da će budući radio teleskopi, koji su trenutno u izgradnji u Južnoj Africi i Australiji, omogućiti detekciju hiljada brzih radio rafala na većim udaljenostima.

CNN