KAO SLIJETANJE NA MJESEC

Iris je jedinstveni restoran smješten unutar plutajuće kugle u Hardangerfjordu u Norveškoj, a mnoge je iskustvo koje nudi podsjetilo na radnju horor filma "The Menu".

Restoran vodi Anika Madsen, danska kuharica poznata po svojoj strasti za otkrivanjem novih sastojaka okeana i posvećenosti održivosti. Donedavno je bila na poziciji glavnog kuhara u hvaljenom restoranu Fasangarden u Kopenhagenu.

Struktura ima dvostruko zakrivljeni elipsoidni dizajn sa srebrnastom kupolom u obliku kugle koja naizgled lebdi usred voda Hardangerfjorda. Zapanjujuće planine i glečeri okružuju sam fjord.

Inspirisan je oblikom ribljeg oka, a otvoren je u drugoj polovini 2022. godine kao jedna od najvećih svjetskih plutajućih umjetničkih instalacija, dok je sam restoran otvoren 2023. Pokriven je sa 9.000 čeličnih ploča koje mu daju izgled riblje ljuske.

Meni se fokusirati na sastojke iz mora s fokusom na održivost i izazove s kojima se suočava globalni prehrambeni sistem.

Sam restoran postao je popularan na TikToku zbog iskustva koje nudi, a koje je mnoge podsjetilo na radnju horor filma "The Menu" koja prati par koji putuje na udaljeno ostrvo kako bi jeli u ekskluzivnom restoranu.

Iskustvo objedovanja u ovom restoranu sastoji se od 18 slijedova, a pogledi su magični. Električni čamac kupi goste uz obalu te ih prevozi do restorana koji i u unutrašnjosti gostima omogućava impresivno iskustvo videozapisa, zvukova i svjetla.

Po ulasku goste dočekuje kratki film o bacanju hrane prije prvog jela. To nije slučajan izbor te se i meni restorana se vrti oko ovog koncepta.

Gosti iskustvo objedovanja u ovom restoranu porede sa slijetanjem na mjesec zbog jedinstvenog iskustva, a nekima sama struktura liči na NLO.