Norvežani se ponose svojom poslasticom - Kvæfjordkake, koju nazivaju najboljom tortom na svijetu.

Nježna aroma vanilije i badema te uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježne kreme osigurali su joj popularnost i izvan domovine.

Torta je dobila naziv po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njena autorica Hulda Ottestad, a u nastavku pročitajte kako se priprema.

Za biskvit je potrebno: 150 g brašna, jedna i po kašičica praška za pecivo, 112 g slanog maslaca sobne temperature, 125 g šećera, četiri žumanjka sobne temperature, 60 ml mlijeka, jedna kašičica ekstrakta vanilije.

Za meringu: četiri bjelanjka sobne temperature, 200 g šećera, 50 g badema narezanih na listiće.

Za kremu: 50 g šećera, dva žumanjka sobne temperature, dvije kašike kukuruznog brašna, 480 ml punomasnog mlijeka, pola mahune vanilije razrezane po dužini (ili jedna kašičica ekstrakta vanilije), 300 ml slatkog vrhnja.



Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 165 stepeni Celzijusa. Premažite maslacem pleh za pečenje dimenzija 40x30 cm i obložite ga papirom za pečenje. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).

Mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiksajte žumanjke, jedan po jedan. Dodajte mlijeko i vaniliju i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte brašno s praškom za pecivo i miksajte još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu. Silikonskom lopaticom ravnomjerno je rasporedite u pripremljeni pleh za pečenje.

Za meringu mikserom umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodajte šećer i miksajte dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u pleh za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete "šiljke".

Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smeđkaste boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umiksajte šećer i žumanjke. Dodajte kukuruzno brašno i miksajte dok smjesa ne postane gusta i blijedo žute boje.

Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije). Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad prokuha sklonite sa vatre.

Izvadite mahunu vanilije pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanjaka i šećera, stalno miješajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi.

Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.

Uz pomoć papira za pečenje izvadite kolač iz pleh za pečenje i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po dužoj stranici da dobijete dva komada jednake veličine.

Jedan komad pažljivo premjestite na pladanj za posluživanje i s vrha odlijepite papir za pečenje. Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i s ovoga dijela skloniti papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj.

Stavite tortu u frižider na sat vremena pa poslužite.

Izvor: Faktor