Njihova borba protiv ISIL-a je velika laž

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je proglasio Sjedinjene Države odgovornima za nestabilnost na Bliskom Istoku, ustvrdivši da je borba Washingtona protiv tzv. Islamske države laž, kaže se na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

- Sjedinjene Države i njezini agenti su izvor nestabilnosti na Bliskom Istoku. Ko je stvorio tzv. Islamsku državu? Amerika... Američka tvrdnja o borbi protiv tzv. Islamske države je laž - rekao je Ali Khamenei na sastanku s visoko pozicioniranim iranskim dužnosnicima.

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Ali Khamenei je imao nekoliko oštrih izjava prema SAD-u od početka ramazana, a predsjednik Donald Trump govorio je protiv Irana mnogo puta otkad je preuzeo dužnost.

Iranski vođa optužuje SAD i njegovog regionalnog saveznika Saudijsku Arabiju da finansiraju sunitske militante, uključivo ISIL, koji je prvi napad u Iranu izvršio u srijedu u Teheranu pri čemu je poginulo 17 ljudi.

Tzv. Islamska država je čestitala borcima koji su izveli napad u Teheranu, ali je zaprijetila i novim napadima.

U audioporuci, koja je navodno došla od glasnogovornika ISIL-a, a objavljena na kanalu tzv. Islamske države na kodiranoj aplikaciji Telegram, on poziva pristaše da izvode napade u SAD-u, Evropi, Rusiji, Australiji, Iraku, Siriji, Iranu i na Filipinima tokom ramazana, koji je počeo krajem maja.