Više od 63.000 muslimana živi u Republici Irskoj u kojoj su izgradili oko 50 džamija i centara u kojima djeluje pet imama. U svakoj provinciji postoji najmanje jedna džamija ili centar, a Bošnjaci muslimani jedna su od brojnijih zajednica.

Tamošnji mediji navode da je, prema popisu stanovništva iz 2016. godine, islam treća najveća religija. U odnosu na popis iz 2011. godine, broj muslimana je porastao za oko 30 posto i najbrže su rastuća religijska zajednica. Najbrojniji su katolici kojih je oko 3,7 miliona, a potom vjernici Irske crkve kojih je oko 126.000.

Prvi irski Ustav iz 1937. godine u članku 44. priznavao je samo katoličanstvo i judaizam kao religije. Islamska zajednica Irske formirana je 1959. sa sjedištem u Dublinu gdje je već 1976. otvorena džamija, a kasnije je izgrađen i Islamski centar.

Formirale su ju studenti koji su iz Južne Afrike, Indije, Malezije i zemalja Perzijskog zaljeva stigli u tu zemlju. Potom su došli brojni studenti, ali i inženjeri iz Alžira, Libije i Saudijske Arabije koji su tu i ostali te zasnovali porodice.

Broj muslimana se povećao tokom 1990-ih kad je Republika Irska primila veliki broj izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, Kosova te Somalije. Danas Islamska zajednica Irske okuplja muslimane iz oko 40 zemalja svijeta. Prema nepotpunim podacima Islamske zajednice Bošnjaka u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, u toj zemlji trenutno živi nekoliko stotina bošnjačkih porodica.

Karakteristično je da su muslimani Republike Irske, a posebno Dublina kao rijetko koji muslimani na Zapadu na zadovoljavajući način riješili pitanje mezara. Muslimani Dublina osnivaju, 1990., prvu islamsku školu pod nazivom Muslim Nacional school koju je ministarstvo školstva nedugo nakon osnivanja priznalo.

Troškove održavanja ove škole snosi dijelom država iz proračuna tako što sve učitelje i nastavnike koji su registrirani pri ministarstvu plaća, te 85 posto školskog namještaja i pomagala i stipendije za svakog učenika.