Hoće li Macron stvarno zavladati zemljom?

Birači u Francuskoj danas glasaju za novog premijera države, mjesec dana nakon što je dotadašnji politički autsajder Emmanuel Macron došao na poziciju predsjednika.

Marcon se nada da će kandidati njegove partije La Republique en Marche dobiti većinu u parlamentu u kojem je 577 stolica, što bi značilo da će stvarno vladati zemljom i imati odriješene ruke za provedbu svoje politike.
Izbori se održavaju u dva kruga - prvi je danas, a drugi sljedeće nedjelje.
Pobjeda Macronove stranke bila bi znak da će se druge dvije partije naći na marginama. Obje centralno orijentisane partije - republikanska i socijalistička prošlog mjeseca su doživjele neuspjeh pri izboru predsjednika i to prvi put u francuskoj postratnoj historiji.
Ako ne bude jasnog pobjednika na izborima, Marcon će morati sklapati kompromise sa političkim suparnicima.
Današnji prvi krug parlamentarnih izbora vjerovatno neće donijeti puno odluka jer će svoje mjesto u parlamentu osigurati samo kandidati koji osvoje više od 50 posto glasova, dok oni sa najmanje 12,5 posto idu u drugi krug.
Macronova stranka prilično je nova na političkoj sceni i većina njenih kandidata nikad se nije pojavljivala na izborima. Glavna opozicija su im republikanci čiji je kandidat Francois Fillon poražen u prvom krugu predsjedničkih izbora, a tu su i donedavno vladajući socijalisti bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.
Stranke poput Nacionalnog fronta Marine Le Pen i krajnje ljevičarske partije Jean-Luca Melenchona nadaju se da će kapitalizirati od glasača koji su okrenuli leđa republikancima i socijalistima.
Glasačka mjesta su otvorena jutros u šest sati, a zatvaraju se u 18, nakon čega se ubrzo očekuju prvi nezvanični podaci.