Ubijena 16-godišnju Fatimu Hjieje

Izraelska policija mogla je privesti djevojčicu Fatimah Hjeije, umjesto da je ubije sa deset hitaca, objavio je B'Tselem, izraelska nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravima na okupiranim palestinskim područjima.

Izraelske snage ustrijelile su u nedjelju 16-godišnju djevojčicu na ulazu u Jerusalem.

U saopćenju ove nevladine organizacije se navodi kako palestinska djevojčica nije uopće predstavljala stvarnu prijetnju za izraelsku policiju, prenosi Anadolija.

Napominje se kako je istraga pokazala da je Fatimah mahala nožem u smjeru pet naoružanih policajaca, koji su pritom nosili prsluke i kacige, a koji su se nalazili na udaljenosti od nekoliko metara.

Iskrvarila do smrti

Ipak, umjesto što su je, kako se navodi u saopćenju, mogli bez problema privesti, policajci su je usmrtili, ispalivši najmanje deset hitaca.

U B'Tselemu podsjećaju na riječi načelnika policije u regiji Jerusalem Yaroma Haleya koji je ubistvo djevojčice nazvao "legitimnim i opravdanim".

Djevojčica, koja je stigla iz područja Ramallaha ubijena je, kako tvrde mediji u Izraelu, nakon pokušaja da izvede napad nožem na izraelsku policiju.

Svjedoci tvrde kako su izraelski policajci pustili djevojčicu da nasmrt iskrvari.

Izvor: Agencije