Kraljica Elizabeta ušla u historiju

Kraljica Elizabeta II proslavlja 65 godina vladavine, čime je ušla u historiju postavši prvi britanski monrah koji je obilježio Sapphire jubilej. Elizabeta je postala kraljica na današnji dan 1952. godine u dobio od 25 godina.

Godišnjica će biti obilježena privatno u Sandringham Estateu u Norfolku, bez službenih obaveza. Kraljica je bila veoma raspoložena u nedjelju tokom crkvene službe u West Newtonu kada joj je veliki broj ljudi prenio najljepše želje.
Povodom jubileja napravljene su posebne kovanice i poštanske markice, a godišnjica će biti obilježena počasnom salvom u londonskom Green Parku te na nekoliko drugih lokacija širom Velike Britanije. 
Na portretu Davida Baileyja iz 2014. godine, koji je povodom godišnjice ponovo objavljen, kraljica je pozirala s nakitom od safira koji je svadbeni poklon od njenog oca Georgea VI. 
Elizabeta je stupila na prijestolje nakon što je George VI preminuo u snu. To znači da osim godišnjice vladavine, kraljica obilježava i godišnjicu smrti svoga oca, zbog čega će provesti dan u kući u kojoj je preminuo.