Ispaljena raketa na Rijad

Prema najnovijim izvještajima iz Jemena, raketa ispaljena od strane jemenske vojske pogodila je glavni grad Saudijske Arabije Rijad.

Projektil je lansiran u nedjelju uvečer, a izvori u Jemenu su opisali testiranje rakete kao uspješno.
Mediji bliski šijitskim pobunjenicima u Jemenu tvrde da se radi o napadu balističkim projektilom koji je u nedjelju tokom noći lansiran u smjeru saudijske vojne baze zapadno od Rijada.
Projektil je, tvrdi se u saopćenju pobunjenika, lansiran kao odgovor na rat koji Saudijska Arabija, uz pomoć provladinih snaga, vodi protiv pobunjenika od 2015. godine.
– Bit će i većih napada – tvrde pobunjenici.
Ovim su napadom pobunjenici htjeli da pokažu kako je saudijski glavni grad itekako u dometu njihovih projektila zemlja-zemlja, prenosi Index.hr.
Saudijski zvaničnici demantirali su da je projektilom pogođena njihova vojna baza kod Rijada, a prema tvrdnjama pobunjenika, radilo se o ruskom projektilu tipa Scud.
U ratu u Jemenu provladine snage, koje podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata bori se protiv pobunjenika koje podržava Iran. Pobunjenici nadziru velika područja među kojima je i glavni grad Sana.